Около 70 ветрогенератора ще бъдат изградени в Перник и региона

_thuэээmb.phpОколо Перник напоследък никнат като гъби алтернативни енергийни източници. Според първоначалните данни на Боснешки рид в планината Голо бърдо трябвало да бъдат разположени 11 ветрогенератора. Броят им обаче може да се окаже много по – голям.

Преди няколко дни излязоха положителните доклади за ОВОС, според които те няма да са 11, а ще бъдат 21. Освен това ще има друга площадка с 18 ветрогенератори. Ветроенергиен парк „Орисол 1“ е разположен по протежението на Боснешки рид, община Перник и включва 21 броя ветрогенератори. Ветроенергиен парк „Орисол 2“ се намира отново на планината Голо Бърдо в землищата на Перник и Радомир и ще има 18 ветрогенератори. Ветрогенераторен парк ще опаше и Колошката яка и южните склонове на Витоша. Инвестиционното намерение е на столична фирма, чийто управител е Йордан Йорданов, пише вестник „Съперник“.

21 ветрогенератора ще бъдат монтирани в землището на радомирското село Долна Диканя и пернишките Крапец и Боснек.Те ще бъдат поставени на кули с височина 94 м. Витлото на ротора пък е с диаметър 112 м., а перките са от фибростъкло, чиято дължина е 55 м. Предвидено е 12 такива съоръжения да бъдат монтирани и в радомирските села Чуковец, Кондофрей и Гълъбник. Избраните площадки за изграждане на ветроенергийните паркове са съобразени с очакваната скорост и посока на вятъра. Преобразуваната в трансформаторите електроенергия ще се препраща по кабелна мрежа до най-близката подстанция. Мераци за изграждане на подобни алтернативни източници на ел.енергия имаше заявени и в Брезнишко и Трънско.
Източник: вестник „Съперник“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s