Перничанин организира протест пред френското посолство

_thumb.phpПернишкият юрист и зам.председател на Общинския съвет в Перник Пламен Борисов организира протест пред френското посолство в София. Темата е доста непопулярна за момента, но засяга голяма част от хората, включително и у нас – бащите, които нямат право да виждат децата си, заради съдебни решения.

Господин Борисов, разбрахме, че организирате протест пред френското посолство? Бихте ли обяснили защо?
Това е акт на солидарност с борещите се за равноправие с майките бащи във Франция. В този ден в Цяла Франция ще демонстрират онеправданите от френските съдилища бащи, защото без каквито и да е мотиви в 70 % от случаите упражняването на родителските права се дава на майките. У нас в България си имаме абсолютно същия проблем и затова искаме да ударим едно рамо на нашите френски събратя.

Подали ли сте документи в Общината в София, как смятате да протече самия протест и защо той е кръстен под наслов „Пролетта на бащите”?
01Да! Демонстрацията е мирна в рамките на закона. Организацията се осъществява от три неправителствени организации: Фондация “Бащи за отговорно родителство”, Асоциация “Детство и с тати” и Асоциация за детско развитие „Член 24“. Нарича се „пролетта на бащите“, защото борбата на бащите за правата на нашите деца едва сега започва. Ще има още много инициативи, за които ще разберете скоро.

За да изразим своята солидарност и подкрепа към каузата, за която ние също се борим и в България, ще проведем мирен протест пред сградата на Посолството на Франция в София, на 21.03.2013г. от 11.00 ч.
Какво очаквате да постигнете с протеста?
Искаме да привлечем вниманието на обществото, което се държи като сляпо към един ужасяващ проблем: Заради инертни и остарели съдебни практики при живи и грижовни бащи, децата от разведени и разделени двойки живеят като сираци. Те са лишени от бащина ласка и грижа, защото институциите продължават да прилагат архаичния принцип „майката знае най-добре“, вместо съвременния принцип „на най-добрия интерес на детето“. Съдът обикновено без мотиви присъжда упражняването на родителските права на майката, която често злоупотребява с това положение и пречи на децата си да имат нормални лични отношения с бащата. В същото време бащата бива третиран като престъпник – той, който до вчера е бил неотлъчно до децата си, вече има само право на свиждане с тях.

Очаквате ли протеста ви да има ефект, и ако да – какъв?
Да! Очакваме обществото да разбере за тази явна несправедливост, която се върши пред очите ни и да накара институциите да я поправят. Ще се борим за равноправно и равнопоставено родителство, за задължителен режим на последователно (50 %на 50%) отглеждане на децата от двамата родители. Ще искаме да се приложат на практика Конвенцията на ООН за правата на детето, чл. 8 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и чл 23 и 24 от Хартата за основните права на Европейския съюз. Ще се борим докато не постигнем реален резултат.

Перничани ли ще се включат в протеста пред френското посолство, или очаквате и хора извън Перник да участват?
Силно се надявам да се включат. Самият аз съм в Люксембург, за да доведа децата си на ваканция и няма да мога да участвам в протеста, въпреки, че участвам в организирането му, но смятам да отида в най-близкия френски град и да се присъединя към френските си събратя.
Източник: http://www.zapernik.com/obshtestvo/ekskluzivno-pernichanin-organizira-protest-pred-frenskoto-posolstvo_21199/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s