Битката за Кипър

1cdd914d72e5ccdbb1102fda9e0c1d73Невероятният Кипър стана сцена на епична битка между Меркел и Путин: гласуването на депутатите от кипърския парламент против инициативата за облагане на банковите депозити става явен призив към Еврогрупата и лично към фрау канцлер. Министърът на финансите на Кипър побърза и излети със самолет до Москва, но на каква цена ще помогне Путин? Средствата за масова информация предполагат следната цена: срещу списък на руските вложители на острова, срещу газовите месторождения, срещу пристанище за разполагане на военна база – или всичко наведнъж.

„Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която е популярна с твърдата си риторика, най-накрая ще си намери майстора“, – пише кореспондентът на New York Post, съобщавайки, че Владимир Путин е успял да убеди парламентаристите от Кипър – държавата, която се смяташе за данъчен рай, – да се откажат от драконовския данък върху банковите вложения.

Гласуването на кипърските законодатели против инициативата се превърна в явен шамар към немския лидер. Мярката, подкрепена от Меркел, предполагаше облагане на всички банкови вложения на острова, в това число руските, с данък в размер от 6 % до 10 %, напомня журналистът.

2d0a3ed58ea71b76132140df3ef556f3Икономистите от САЩ също изразиха опасения по повод данъчното облагане на кипърските вложители, заявявайки, че това е риск за световната икономика. „Това е хлъзгава пътечка“, – каза главният икономист на Moody?s Investors Services Джон Лонски, предупреждавайки, че подобна мярка може да повлече след себе си натиск върху банки и в други страни, изпитващи проблеми с финансите, в частност в Испания и Италия.

„Когато планът за икономическа помощ на ЕС се провали, министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис, побърза със самолет за отлети за Москва в търсене на финансово жизнена кръв“, – пише кореспондентът на Bloomberg Businessweek Карол Метлек.

„На пръв пъгледа е напълно справедливо руснаците да си платят. Десетките милиарди евро, които те са разположили в кипърските си сметки, способстваха за началото на финансовата криза на острова, – пише журналистът. – Но да се разчита на помощ от Русия е лоша идея за Кипър и за цяла ЕВропа“. Срещу кредит Русия може да поиска правата върху газовите месторождения в Средиземно море на юг от Кипър, а разширяването на руския контрол върху енергийните доставки е твърде нежелателно.

Срутването на значимостта на Кипър като офшорна спасителна зона може да помогне на амбициите на Москва в стремежите й да се превърне в глобален финансов център, продължава Метлек. Ако Русия предлага сделка, тя може да поиска Кипър да се обърне с гръб към „евротройката“, казва аналитикът от JPMorgan Chase Bank Алекс Уайт.  „Това може да послужи като повод Кипър да напусне евро-зоната и да се окаже в орбитата на влияние на Русия“.

„Правителствата на другите страни-членки на ЕС настояват Кипър да поиска помощ от Русия. За ЕС това е катастрофа“, – цитира бившият шеф на Централната банка на Кипър Атанасиос Орфанидес авторът на статията.

Опитът на Кипър да си гарантира необходимата финансова помощ от Русия не показа никакви признаци на прогрес в сряда: министърът на финансите на островната държава, явно, си замина с празни ръце след срещата с руските си колеги, пише The Wall Street Journal.  Михалис Сарис каза, че срещата с руския му колега Антон Силуанов е била „напълно конструктивна“, но решение за кредит все още няма, пише авторът на статията Джеймс Марсон. Сарис каза, че преговорите ще продължат.

„Русия, преди всичко, ще очаква да види следното – кога европейците ще окажат помощ със собствени средства, а после ще вземе участие, ако сметне, че приетите мерки не са достатъчни“, – цитира мнението на главния стратег  на инвестиционната компания „Атон“ Питър Ветин изданието.

211a11973cf896e255dca454dddeaade„Какво иска Русия да стовари върху Кипър“ – така е озаглавена аналитичната статия на Аделина Рейнал в La Tribune. Русия и Кипър и до днес нямат договорка за продължаване на предоставения от Москва кредит, и в настоящата ситуация путиновска Русия е способна да постави пред Кипър своите условия, пише авторът, акцентирайки върху три вероятни искания.

От 25 до 50 % от всички банкови вложения в Кипър са с руски произход – главно това са пари от богати частни лица, желаещи да избегнат данъците в родината си. Путин призова да се сложи край на изтичането на капиталите от Русия, но за целта той трябва да знае кой има сметки в Кипър. В края на 2012 г. Кипър отказа да предостави на Москва списък с руските банкови вложители на острова, се казва в статията, но днес Русия има по-силна позиция и получаването на този списък може да бъде едно от руските условия.

Още едно вероятно условие на Русия – достъп до разработването на газовите месторождения до кипърските брегове. „Русия има енергийни планове по отношение на Кипър и Гърция –  страните, които банкрутираха“, – отбелязва руската преса.

И последните вероятни искания на Русия – да получи пристанище с цел откриването на острова на военна база, предполагат редица световни издания. Русия се надява да засили присъствието си в тази част на Средиземноморието, където геополитическият баланс се променя около събитията в Либия и Сирия“, – масово се предполага в руската преса.

03630434В интервю за немския вестник Frankfurter Allgemeine и в редиа други европейски издания министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев сравни стъпките на ЕС при регулирането на дълговия проблем на Кипър с „действията на слон в стъкларски магазин“. Според премиерът, „всички възможни грешки, които е било възможно да се допуснат в дадената ситуация, вече са направени, включително подриване доверието към финансовите институции като цяло и не само към намиращите се в Кипър“.
Медведев каза, че преговорите по спасяване на републиката трябва да се водят с всички „заинтересовани страни, а не някои да се крият зад формулировката, че Кипър не бива да обсъжда това с който и да е друг“.

Първоначалното предложение европейските кредитори да набавят част от средствата за сметка на кипърските вложители Дмитрий Медведев сравни с конфискация на имуществото по времето на съветската власт. „Мярката, която е предложена, носи явно експроприаторски, конфискационен харатер, абсолютно безпрецедентни по своята природа“.

Ако не бъде свалена забраната за оперативна дейност на банките, в това число на банките с руско участие, „ни заплашват големи загуби“, заяви Медведев. „Това ще накара отромно количество клиенти, представляващи частни, а и държавни интереси, да се обърнат със съдебни искове към Република Кипър и към лицата, които са причастни към този достатъчно сложен период“.

Архиепископът на Кипър Хризостом II предложи на държавата цялата огромна собственост на църквата, пише Джампаоло Кадалан във вестник La Repubblica. „Недвижимата собственост, земеделските земи, акциите в банките, дори пиповарните компании – имуществото на православната кипърска църква е огромно, и Хризостом II го предостави на разпореждане на правителството, за да се спасят банките и страната от колапса след отхвърлянето на мерките, предложени от Европа“, – пише изданието.

66176e99c13b8a25f3d699b86c77e9d9Министър-председателят на страната Никос Анастасиадис  помоли църковния лидер да се обърне към Московския Патриарх Кирил, за да помоли той Кремъл да реструктурира руския заем на Кипър. Но архиепископът, който още през януари се обърна към Кирил за подкрепа, този път предпочете да понесе отговорността върху себе си. „Ще използваме нашата собственост, за да спасим бюджета“. Правителството сериозно резглежда предложението на Хризостом II: специална комисия вече проучва как да се реализира то, пише авторът на статията.

Само преди няколко дена енергичният религиозен деец предложи да направи кампания, насочена към най-богатите – за привличане на хора от страните на Северна Европа, предлагайки медицински туризъм – пазар, който архиепископът оцени на 30-50 млрд. евро, се казва в статията. Струва си да припомним, че Хризостом предложи да се отговори на Европа така – ако тя настоява за твърдата мярка: „Ще ги заплашим с излизане от евро-зоната и с връщане към кипърската лира“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s