Всички народи на Европа са длъжни да отхвърлят шантажа на капитала, на ЕС и на МВФ

FE_DA_0318_Communist_Cyprus425x283

В Кипър народът победи ЕС – капиталистите плачат!

Кипърският народ се обедини срещу шантажа и варварските антинародни мерки, предложени от ЕС и МВФ (с подкрепата на циничните капиталистически правителства), в защита на интересите на частната печалба. Това мощно „Не“, обаче, не е общ възглас. Налично е едно „Не“, което е отказа, изразен от народа, и друго „Не“, което обединява слугите на интересите на монополите.
Дори да се реализират различни алтернативни планове за финансиране на кипърската икономика – посредством намеса на Русия и на други държави; посредством вътрешно финансиране, което да нанесе удар по осигурителните фондове; посредством връщане към националната валута, както предлагат редица сили – те ще бъдат в еднаква степен безплодни за народните интереси.
Те са насочени към предоставяне на части от енергийните богатства на Кипър в ръцете на монополите. Противоборството на двете линии в рамките на Европейския съюз не е свързано с интересите на народа.
Доказано е, че управлението на капиталистическите кризи в ситуация на господство на монополите в икономиката в рамките на ЕС или други имперски съюзи винаги е насочено срещу наемните работници, срещу обикновените хора.
Антинародните мерки не включват само недопостимо орязване на народни спестявания, а нанасят удар и по всички права на работниците в Кипър, прокарват откровена приватизация. Подобни меркии са насочени и срещу всички народи в рамките на ЕС. Отхвърлянето от кипърския парламент на плана на Еврогрупата за орязване на спестяванията не трябва да води кипърските жители към самоуспокоение. Кипърският народ трябва да използва това събитие, за да засили борбата срещу антинародните мерки.
Събитията в Кипър, ръста на народната борба, отново доказват размера на лъжата, в която народите бяха вкарани от силите, пропагандиращи влизането в Европейския съюз и свързаното с това влизане „благополучие“, „сближаване на държавите“ и „солидарността между народите“. Европейският съюз не може да бъде променен. Няма разлика, ако в него водеща сила е Германия и сплотилите се около нея страни или ако бъдат създадени други съюзи и оси, напр. някакви съюзи на Юга. Същността на този капиталистически зоопарк ще си остане същата – ЕС е овълчен съюз, насочен срещу трудещите се, за да гарантира печалбите на група предприятия.
Събитията доказват, че днес, в условията на дълбока криза в ЕС и еврозоната, се засилват центробежните тенденции, засилва се конкуренцията между държавите и на различните части на капитала за това кой да бъде победител след кризата и кой да генерира по-малко загуби. Засилва се конкуренцията за контрол над ресурсите и енергийните транспортни коридори, особено в региона на Източното Средиземноморие, което носи непредсказуема заплаха за народите.
Всички народи на Европа могат да повлияят на събитията: да отхвърлят шантажа на капитала, на ЕС и на МВФ; да не допуснат да бъдат въвлечени на страната на която и да е от имперските сили; да застанат масово и мощно на позицита за излизане от ЕС, НАТО и другите капиталистически структури.
Пътят на щастието и успеха е един и води към социализма*!

КОГАТО ДЪРЖАВАТА Е НА КОЛЕНЕ – НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПРАВИ!

Автор: Павел Иванов

* – Под социализъм авторът разбира автентичната идея на Маркс и категорично смята, че партии като БСП са форми на капиталистически групи за икономически и политически диктат, които трябва да бъдат изхвърлени от реалната политика.

Един отговор на “Всички народи на Европа са длъжни да отхвърлят шантажа на капитала, на ЕС и на МВФ

  1. Съвсем накратко-Международният Валутен Фонд всъщност е Вашингтон… Тоест-това, което стана-Путин матира МВФ и резултата ще е много интересен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s