Спешна среща на лидерите на еврозоната за Кипър до няколко дни

684636.JPEGЛидерите на 17 страни от еврозоната подготвят спешна среща за Кипър, която ще се състои в неделя или понеделник, стана ясно днес от информационното европейско издание в Брюксел.
„Ситуацията е много сложна. Ако стане ясно, че в понеделник Кипър няма да успее да сформира надежден антикризисен план, въпросът за по-нататъшните действия ще се решава не на ниво министри на финансите, а  на ниво държавни глави и правителства“, – отбелязва източникът.
По-рано председателят на Европейската група Йерун Дейселблум призна, че не изключва банкрута на Кипър.
Европейската централна банка постави на Кипър ултиматум: ако Никозия до понеделник на завърши националния си антикризисен пакет с обем 5.8 млрд евро, то Кипър ще трябва да банкрутира, след което ще последва автоматичното изключване на страната от еврозоната.
По искане на „тройката“ международни кредитори (Еврокомисията, Европейската централна банка и МВФ), националният пакет на Кипър не трябва да съдържа заемни средства, за да не натоварва дълговото бреме на страната.
Днес стана ясно, че Германия смята за неприемливо предложението на Кипър да използва за антикризисни нужди средства от пенсионния и социалния фондове. Берлин продължава да настоява, че единственият изход за Кипър е в „подстригването“ на банковите вложения над 100 000 евро. Според оценки на експерти, ако Кипър бъде принуден да се върне към тази мярка, то ще става дума за данък в размер на 15-20 процента.
Ако Кипър успее да сформира своя антикризисен пакет, той ще получи достъп към международната програма за помощ от страна на МВФ и Европейската централна банка с обем до 10 млрд евро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s