КАК ЗАПОЧНА КРИЗАТА

26820391Прост и достъпен разказ. Предостатъчно правдив

Сега ще ви обясня простичко защо жилищата поскъпнаха спрямо заплатите – цените на бензина нямат нищо общо. Да си представим, че ние – аз, Вие и Хроноскопист* – летим със самолет през Тихия океан. По пътя тримата се наливаме с абсент, почваме да буйстваме и откъртваме вратата на тоалетната. Заради което ни изхвърлят през аварийния изход. За щастие до мястото на падането ни се намира малък полинезийски остров. Добрали се до брега, ние си спретваме съвещание и решаваме да обявим острова за нова държава с название Съединени абсентови щати (САЩ).
Когато ни изхвърлят от самолета, естествено не ни дават нашия багаж. Затова всички наши материални и нематериални активи представляват само вратата от тоалетната, която Вие все пак сте грабнали със себе си. И въобще – въпреки абсента Вие се оказвате най-пестеливия от нас. В тефтерчето ви случайно се намира банкнота от $100. И така нашите САЩ притежават материални активи във вид на врата от клозет и финансови активи, т.е. парична маса от $100. Това са всичките ни спестявания. Понеже нямаме нищо повече, можем да кажем така – имаме един материален актив във вид на врата, обезпечен от парична маса от $100. Т. е. нашата врата струва $100.
1735фффффффффффффффффф8След като изтрезняваме малко, ние решаваме, че трябва някак да си организираме живота. Най-бърз се оказва Хроноскопист. Той тутакси съобщава, че е основал банка и е готов да приеме всички парични спестявания на населението при 3% годишна лихва. Е, няма да стои човекът без работа, я! Вие му давате своите $100, той ги записва в бележника в графата „Пасиви -> Депозити“. Обаче и аз не ям доматите с колците, ненапразно толкова време съм се занимавал с разследване на икономическите далавери – знам как да взема от Вас и вратата, и парите. Предлагам Ви да взема Вашите $100 при 5% годишна лихва. Късам лист от бележника си и пиша- „Облигация при 5% лихва на година“. Вие усещате, че Ви е потръгнало. Теглите си парите от разстроения Хроноскопист и ми ги давате срещу облигацията.
Аз взимам Вашите $100 и ги връщам обратно на депозит при пак зарадвания Хроноскопист. Тук бихме могли да се укротим и да отидем да работим – да тръскаме кокосови палми или да се гмуркаме за миди. Тъй да се каже – да добием хляба наш насъщни. Но Вие нали знаете – аз съм неизмерим финансов гений, такива дреболии като кокосови орехи и миди не ме интересуват. Помотавам се из острова – 50 крачки от южния бряг до северния и 30 от запад на изток – и измислям гениална комбинация.
Идвам при Вас и ви предлагам „от въздуха“ да спечелите още 1% годишна лихва, като вземете от банката на Хроноскопист кредит срещу 4% лихва и купите от мен още една облигация, за която ще ви дам 5% лихва. Веднага пиша втората облигация на следващия лист от тефтерчето и ви го размахвам под носа. Вие търчите в банката, взимате кредит от $100, като давате в залог моята първа облигация за $100. Сто долара в банката има – нали ги върнах там като депозит. Вие ги взимате като кредит и ми ги давате, а втората облигация скътвате в бележника си. Сега имате мои облигации за 200 долара! Банкнотата от $100 аз вкарвам в банката като депозит . И сега имам $200 на депозит! Хроноскопист направо подскача от радост – кредитният бизнес потръгва.
Мислите си, че ще спра дотук? Да бе, да… Аз вече съм ви написал трета облигация. Вие търчите в банката за нов кредит със залог втората облигация.Към края на деня всички страници от бележника са откъснати и превърнати в облигации… и се получава следната картинка: Вие притежавате мои облигации за $5000, а аз пък имам депозити за $5000 в банката. Усещам, че е дошло времето да взема и Вашата врата. Предлагам Ви да я купя за $100. Но Вие се пазарите, нали вратата е само една, и вдигате цената до $1000. Е, $1000 значи $1000 в края на краищата имам на депозит цели $5000. На последния лист от тефтера пиша платежно нареждане до Хроноскопист – да преведе $1000 от моя депозит на ваша сметка – и взимам Вашата врата!
dollarjpg-85dab70b3fbфффффффффффффффddd6cАко дадем нашето счетоводство на американски икономист с харвардска диплома, той ще ни каже, че нашите САЩ разполагат с $1000 материални активи във вид на врата , плюс още вещ и образован човек би казал, че ние сме трима дебили. Че сме си останали с една врата от клозет и 100 долара – точно колкото си бяха в началото. И че само пълни дебили биха късали и изписвали листчета от бележник цял ден, вместо да наберат кокосови орехи.
Кой от двамата е прав – решавайте сами! Но механизмът на ръста на цените и „балона с имотите“ на нашия остров е абсолютно същият, какъвто беше в истинските САЩ, Европа, Русия, България…

––––––
*Хроноскоп – прибор за измерване на извънредно кратки отрязъци от време, а също и за сравняване на показанията на различни уреди. От старогр. chronos – време и skopeō – гледам, наблюдавам.
Превод: Стоян Иванов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s