Новите цени на EVN няма да минат

tjjvnmПредседателят на ДКЕВР Евгения Харитонова заяви пред БТВ, че Заявлението на EVN за промяна на цените на електроенергията няма да бъде удовлетворено до 1 април.
В понеделник енергийният регулатор получи заявление за утвърждаване цените на електрическата енергия за три месеца от 1 април до 30 юни. Така EVN се пробват да прокарат предишната методика, когато НЕК понася всички негативи, заяви Харитонова. Тя допълни още: „Резултатите тогава бяха минус 120 милиона лева за НЕК. Някой каза, че „Булгаргаз“ не е дойна крава. И НЕК не е дойна крава“, допълни Харитонова, предаде БТВ.
„EVN имат определена вина, защото те заявиха, когато миналата година комисията определи т.нар. зелена добавка, срещу която всички роптаят, но тя съществува, тя се появи на база заявленията от енергийните предприятия. Съответните цени бяха определени на тази база. EVN заявиха 80 мегавата за фотоволтаиците, а впоследствие се оказа, че те са 456. 370 мегавата отгоре фотоволтаици – да ги сметнете по съответната цена (тогава беше 485 за парковете, които са над 200 мегавата), виждате как наистина се получава дисбаланс в цените“, направи разяснение Харитонова.
EVN се оправда с растящите си загуби, които понася на база задължителното изкупуване производството от възобновяемите енергийни източници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s