Върховният съд на САЩ разчепква еднополовите бракове

688135.JPEGДвудневни слушания, посветени на еднополовите бракове, започнаха във вторник във Върховния съд на САЩ. По време на първия ден ще се разглежда иск, оспорващ конституционността на забраната за такива бракове в щата Калифорния.

Висшата американска съдебна инстанция за първи път ше разглежда темата, макар по-рано два пъти в съкратен вид да са разглеждани въпроси, касаещи правата на сексуалните малцинства.

Според наблюдатели, Върховният съд не е склонен за сега да направи прецедент със съдебно решение по най-острите и спорни въпроси. Един от съдиите напомни, че концепцията за еднополовите бракове “е по-нова от мобилните телефони и Интернет”. Друг предупреди за опасността от плуване в “непознато море”. Много от членовете на Върховния съд изразяват съмнение, че искът въобще подлежи на разглеждане във федералния съд.

Администрацията на САЩ застава за признаване на еднополовите бракове, но нито един от съдиите не дава подкрепата си за това. Ако Върховният съд се откаже от по-нататъшно разглеждане на делото, ще остен в сила решението на съда от по-низша инстанция, но то ще действа само в Калифорния.

Според социологическите изследвания, днес около 5 % от американците идентифицират себе си като придържащи се към нетрадиционна сексуална ориентация. Обществената подкрепа за правата такива хора да се бракосъчетават в САЩ постепенно расте. Но юридически тези бракове се признават само в 9 от 15-те щата на страната, а в 30 от случаите се забраняват.

Днес, по време на втория ден от заседанието на Върховния съд се разглежда въпроса за конституционността на федералния закон от 1996 г. за защита на брака.

Окончателното решение на Върховния съд на САЩ и по двете дела се очаква през юни тази година.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s