Британците минават на купони за храна

17Бедните във Великобритания ще получават храна и необходимите хранителни продукти чрез купони. Мярката не била стъпка към неприятното минало, а начин да се повиши ефективността на системата за социално осигуряване, твърди властта на Острова, пишат британските медии в петък.
Правителството има намерение следващата седмица да раздаде специалния фонд, който дава срочни кредити за непредвидени разходи на бедни граждани. Например, ако някой е попаднал в авария или е загубил покрива на къщата си, той може да получи 100 лири стерлинги, а те ще му бъдат приспаднати следващия месец от неговите социални помощи.

Но с изпразването на държавния фонд общините ще трябва сами да се оправят с финансовите нужди на гражданите си. Властта по места за сега оказва помощ, независимо че броят на бедните в различните райони на Великобритания расте. Все още може да се разчита на парите в общинските бюджети. Някои общини дори организират безплатни обеди, а някои започнаха си спомнят добре забравената система и въвеждат купони за храна.

Болшинството британци, знаещи за купоните за храна само от учебниците, ги асоциират с най-болезнените периоди от историята на страната – времето на Втората световна война. Заради недостиг на храна хората получаваха във Великобритания купони до 1954 г. Съвременните купони са обикновена пластмасова карта, върху която ежемесечно ще се начисляват средства.

Например, в САЩ купони за храна ползват над 46 милиона човека. Те получават по 115 далара на човек или по 255 долара на семейство. С тези пари могат да се купят продукти, лекарства. Но картата не работи, ако човек се опита да си купи, например, цигари или алкохол.

Предвид двойната рецесия във Великобритания и общия икономически крах, тези мерки, според властите в страната, ще се превърнат в истинско спасяване на бедните, ако чиновниците по места успеят да се справят със стоварващото се върху раменете им финансово бреме.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s