Държавният департамент на САЩ продължава финансирането на НПО в Русия

NulandВъведените от Москва ограничения не спряха САЩ в стремежа им да подкрепят неправителствените организации в Русия, съобщи на брифинг за журналисти официалният представител на държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд.

„Както знаете, руската страна въведе сериозни ограничения, които се отразиха на нашата способност да осъществяваме пряко финансиране в Русия. Но ние (както и преди) ще финансираме тези организации, които искат да работят с нас, с разбиране на факта, че те сега трябва да докладват за работата си на правителството“.
При това Нуланд направи уговорката, че САЩ, осъществявайки подобно финансиране, използват „механизми извън пределите на Русия“.
„Не искаме да изпадаме в подробности как осъществяваме помощта си, защото това би поставило под заплаха програмата и организациите, получаващи американски пари“, – добави представителят на държавния департамент.

Изказването на Нуланд бе направено във връзка със започналите в Русия проверки на нестопански организации, предаде ИТАР-ТАСС.
„САЩ са дълбоко обезпокоени от безпрецедентната вълна на проверки на НПО и организации от гражданското общество, вкюлчително религиозни и образователни организации в Русия, – продължи тя. – Тези проверки, съдейки по всичко, са насочени към подриване на важната дейност на гражданското общество в цялата страна „.
Според думите й, правителството на САЩ ще запознае с безпокойството си руските власти.

„Както и преди сме обезпокоени от серията закони, приети от правителството на Русия през 2012 г., които водят след себе си жестоки ограничения на дейността на НПО в Русия, – подчерта представителят на държавния департамент. – Ние ще продължим да подкрепяме тези в Русия, които се стремят към укрепване на гражданското общество в техните държави“.

Масови проверки на нестопански организации вървят в редица руски региони. По данни на асоциация „Агора“, съобщения за проверки са постъпили от повече от 80 НПО от 22 обекта в Русия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s