Новият шеф на МИ-5 е Андрю Паркър

690400.JPEGНаследникът на генералния директор на британското контраразузнаване МИ-5 /Security Service, MI5/ Джонатан Евънс (който подаде оставката си през април) ще бъде неговият заместник – Андрю Паркър. Това заяви в Лондон министърът на вътрешните работи на кралството Тереза Мей. Според думите й, 50-годишният Паркър притежава „богатство на опит и знания“.

За това, че 55-годишният Евънс напуска поста след шест години работа, „поради изтичане на договора“, стана ясно в понеделник, когато за разкадровката в МИ-5 Мей съобщи в парламента. Тогава не беше назовано името на наследника. Евънс работи в контраразузнаването 33 години и Министерството на вътрешните работи го похвали за свършеното.

Ръководителите на МИ-5, чиито имена до 90-те години на миналия век публично не се разкриваха, обикновено са на длъжност около пет години. Напускащият поста си випускник на Бристолския университет Евънс оглави разузнаването през април 2007 г. Според оценката на Мей, той ръководи МИ-5 в особено сложни времена на нестабилност, включително терористичния акт в Лондов през 2005 г.

Средствата за масова информация в Лондон, които коментират събитието, обаче, отбелязват, че в региона на Северна Ирландия в последно време се наблюдават серия от инциденти с употребата на самоделни устройства, наподобяващи миномети. В началото на седмицата една от войстващите националистически групи заяви, че мишена за бъдещи терористични акции е предстоящата среща на върховете, припомня Ройтерс.

Наследникът на Еванс ще се сблъска и с орязания бюджет на службата. По данни на агенцията, в МИ-5 днес работят около 3.8 хиляди човека – увеличението е с 1.8 хиляди след атаките на кулите-близнаци в Ню Йорк (11 септември 2001 г-).

За Паркър се съобщава, че той се увлича по орнитологията и е работил в МИ-5 през последните 30 години. Неговите силни страни са – тероризма в Близкия Изток и в Северна Ирландия, противодействие на шпионажа и организираната престъпност. Отбелязва се, че той е отговарял за реакцията на МИ-5 след атаката в Лондон през 2005 г., следил е разширяването на контратерористичното крило на специалната служба, а също разгръщането на „регионалната мрежа“ на ведомството.
Паркър е заместник на Евънс от 2007 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s