Русия: САЩ се намесват във вътрешните ни работи, подстрекават

rosoboronexport (14).jpg.1000x297x1Москва смята, че позицията на Вашингтон около проверките на НПО в Русия свидителстват за намеренията на САЩ да се намесват във вътрешните работи на Русия.
„Оценяваме изявлението на официалния представител на Държавния департамент Виктория Нуланд като намерение на САЩ да продължат финансирането в Русия на отделни НПО чрез посредници от трети страни, заобикаляйки руското законодателство, като неприкрита намеса във вътрешните работи на Руската Федерация“, – заяви официалният представител на МВнР на Русия Александър Лукашевич.

„Става дума за пряко подстрекателство на неправителствени и обществени структури към нарушаване на законодателните норми, касаещи дейността на нестопански организации на територията на Руската Федерация“, – каза той.

„Не можем да не наречем цинични и провокативни препратките на Виктория Нуланд, която сравни рутинните проверки на НПО в Русия като „лов на вещици“. Ние разбираме причините за неадекватната реакция на САЩ, която цели прикриване на каналите за финансово субсидиране на „приятелски“ на Вашингтон структури след закриването в Русия на представителството на Американската агенцията по международно развитие (бел.ред. агенцията работи спокойно на територията на България) и въвеждането на забрана за чуждестранно финансиране на политическа дейност“, – заяви Лукашевич.

„Не бива да има никакви съмнения: опитите да се влияе отвън върху вътрешните процеси в държавата ни и върху развитието на гражданското общество са обречени на неуспех“, – се казва в коментарът на официалния представител на МВнР на Русия, който ще намерите тук. http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/1CCFC9D23A9E8B9E44257B3E0028D41C

По време на прес-брифинга на Държавния департамент от 28 март прес-секретарят Виктория Нуланд изкоментира новината за проверката на нестопанските и обществени организации в Русия така:

„САЩ са дълбоко обезпокоени от безпрецедентните и произволни проверки от страна на руските власти на НПО и организации за подкрепа на гражданското общество по цяла Русия, включително религиозни и образователни“.

Виктория Нуланд каза, че подобни проверки са насочени към ликвидиране на важните дела на НПО в Русия. Представителят на Държавния департамент съобщи, че САЩ ще продължат да изразяват загрижеността си във връзка със създадената ситуация – както в частен порядък, така и публично.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s