Горбачов за СССР, себе си и политиката

Mikhail-Gorbachev-kursude-konusurken-809Първият президент на СССР призна, че е тежко болен, отхвърли обвиненията за провала на СССР

„Човекът променя историята или историята променя човека?“ На тези въпроси в събота, на 30 март, Михаил Горбачов, в рамките на проекта „Открита лекция“, състояла се в РИА „Новости“, разказа за политиката и себе си.

За себе си

Михаил Горбачов се изкачва тежко на сцената, предупреждава водещата: „Сега ще падна. Така се случва с мен“. В ръцете на Горбачов е текстът на лекцията, която, както се изясни, в голямата си част се състои от биографията му.

Михаил Горбачов е роден през 1931 г. На 2 март той навърши 82 години. Днес той е уверен, че върху историята може и трябва да се влияе. А ако не влияеш – то няма никакъв смисъл за участваш в обществено-политическкия живот.
„Трябва да кажа, че кариерата ми беше успешна в нормалния, в добрия смисъл на думата, не в смисъл на кариера. Не в смисъл, че съм хващал подходящия момент, че съм се държал за някого. Не. Кариерата ми започна така – в училището в село Приволное завърших 8 клас“.
„Аз бях активен човек. Както сега биха казали – лидер. Огромно влияние върху мен оказаха войната и следвоенните години“.

baa01115-5_1750x1750„За зрелостната си атестация написах съчинение на свободна тема – „Сталин – нашата бойна слава, Сталин – нашата младост и полет“.
„Когато ме избираха за секретар на ЦК в Ставрополския край, аз казах: „Не знам дали съм подходящ за тази длъжност“. На което Константин Черненко ми отговори: „Няма никакво значение това, което мислиш ти. Леонид Брежнев ти се доверява“. „Това е всичко“.
„Сега съм сериозно болен“. „Много съжалявам, че съдбата ни с Раиса завърши така драматично. Тази болест така прогресира за броени седмици, че не успяхме да се справим. Ние бяхме 46 години заедно и това бяха най-щастливите години в живота ми. Това е главният проблем. А що се отнася до политиката – на едни места ми провървя, на други не ми провървя“.

За Перестройката

1356268979_gorbachev„През 80-те години обществото искаше промени. В резултат на това се роди лозунга „Така не може вече да се живее“. Нашите певци пееха тогава по концертите си „Искаме промяна“. Нямаше как да се измъкнем от това искане. Ние чухме искането на хората“.
„89-та година рязко промени живота в страната. За първи път в историята й бяха проведени свободни, конкурентни избори. Никаква намеса, никакъв натиск върху избирателите, никакви фалшификации. В резултат на това в политиката нахлуха нови лица. Сред тях имаше 84 % комунисти, а мислехме, че това ще бъде техния разгром“.
baa01156-67_1750x1750„На един от пленумите хвърлих оставкита си като Генерален секретар и напуснах заседанието. Какво мога да кажа сега? Това беше много важен момент в историята. Мисля, че тогава направих грешка – поддадох се на уговорки и се върнах. А трябваше да стигна до края“.
baa01182-11_1750x1750„Перестройката беше прекъсната. И Русия се оказа в исторически зигзаг“.

Gorbachev_Reagan_signing_INF_Treaty_1987За развалянето на СССР

„В откритата публична политическа борба противниците ми не успяха да постигнат целите си. Тогава през август 1991 г. те решиха да направят пуча, направиха опит за държавен преврат. Пучът се провали, но той отслаби позициите ми, а от това се възползваха радикалите, сепаратистите, хората, които се хвърлиха във властта“.
„В продължение на 2 седмици след пуча всички републики гласуваха свои декларации за независимост“.
„През август Елцин не тръгна да се договаря с пучистите, макар те да му предлагаха обединение против Горбачов. Не, той възглави съпротивата. Но след провала на пуча Елцин действаше разрушително, стремейки се най-вече към еднолична власт в Кремъл. След кратки колебания, Елцин пое пътя на разрушаване на СССР“.
„Аз исках обновление и децентрализация на СССР, исках съхранение на СССР. Всички опити да бъда обвинен за развалянето на СССР са безотговорни, голословни и лъжливи“.

Mikhail-Gorbachev-gorusma-yaparken-458За съвременната политика

„Сега в Русия кипят огромни страсти. Какво ще бъде бъдещето? По какъв път да тръгнем? Този въпрос си остава главен и за сега е отворен“.
„За сега властта успява да отбие протестната вълна. Но проблемите на страната не са решени. И ако всичко остане непроменено, проблемите ще се изострят. А това означава, че ни предстои нов опит руското общество да тръгне към реалната демокрация. Това вече ще има историческо значение“.
„Мисля, че федерацията е най-добрата форма за държавно устройство. Не бива да игнорираме многообразието, което се включваше в нашата федерация. Многообразие на хора, народности и културни особености“.

Mikhail-Gorbachev-Barack-Obama-646Лекцията завърши. От сцената ни гледаше един възрастен и изморен мъж, който вероятно знае как човек може да промени историята, и как историята може да разметне съдбата на хората.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s