Турската опозиция: ЦРУ подслушва парламента

U.S President Barack Obama visits TurkeyЦентралното разузнавателно управление на САЩ подслушва парламента в Турция чрез разположени в близост до него секретни обекти, твърди депутат от опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) Ердал Аксюнгер.

Депутатът, който е член на парламентарната комисия по разследване на фактите около незаконното подслушване, съобщи в интервю за в. „Акшам“, че подслушването се провежда от добре защитен обект, разположен на два километра от парламента в центъра на Анкара, ръководи го полковник от ЦРУ, а районът на сградата е „бъкан“ от американски разузнавачи.

„Защо подслушват меджилиса (парламента) и кого конкретно подслушват. Веднага, щом стана ясно за този обект, изпратихме питане в контраразузнавателния отдел към Централната дирекция по безопасността, към управлението на жандармерията и към Националната разузнавателна организация, но не получихме от тях нито положителен, нито отрицателен отговор“, – каза Аксюнгер, добавяйки, че има немерение да повдигне въпроса за подслушването в парламента.

Скандалът около подслушването на официални лица, на ключови ведомства, на политици, обществени дейци и журналисти в последните години нееднократно тревожи Турция. В края на декември миналата година министър-председателят Ердоган в едно от телевизионните си интрервюта сам се оплака, че в работния му кабинет и в дома му са намерени „бръмбари“. Около изнесеното подозрение започна моментално разследване, но резултатите за сега са неизвестни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s