Убийството на Патрис Лумумба е организирано от английска баронеса

Globus-1963-152Аристократката Дафни Парк малко преди смъртта си разказала, че операцията по отстраняването на чернокожия политик е проведена от МИ6.
Баронеса Дафни Парк, работеща за британската разузнавателна служба МИ6, призна, че именно тя е организирала някога похищението и убийството на Патрис Лумумба – първият демократично избран държавен глава на Конго, – предава вестник Telegraph.

За това пред изданието съобщи лорд Едуард Ли. Според думите на аристократа, баронесата му е съобщила това малко преди смъртат си през 2010 г.
Дафни Парк е била консул и първи секретар на посолството в Леополдвил, освен това, е възглавявала отдела на МИ6 там. „Ние бяхме замесени в смъртат му. Аз организирах това“, – предава Телеграф думите на баронесата, разказани от лорд Ли.

Причина за убийството на чернокожия политик били опасенията, че той може да стане съюзник на СССР.
Патрис Лумумба е избран по демократичен път за министър-председател на Република Конго през юни 1960 г. Той предприема мерки против регионалния сепаратизъм, заставайки против Белгия. Конго е бивша колония на Белгия. През септември Лумумба е отстранен от власт, а на 17 януари 1961 г. е убит в присъствието на белгийски полицаи.

През 1966 г. бившият премиер на Конго официално е провъзгласен за национален герой на републиката, а през 2002 г. белгийското правителство поднесе на африканската държава официални извинения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s