Откраднаха ни милиард със скъп ток

6ef„Откраднаха ни милиард със скъп ток“, извежда на първа страница в. „Стандарт“
Енергетиката ни се оказа черна дупка, която е погълнала милиарди левове от бедните българи. Държавата не си е потърсила над 200 млн. дивидент от ЧЕЗ, шефът на Българския енергиен холдинг е сключвал неизгодни договори за правна помощ, а енергийният регулатор е оставил ЕРП да работят безконтролно. Това са част от изводите от мащабната проверка на прокуратурата в енергетиката, която започна преди два месеца под натиска на уличните протести.
Милиарди левове са откраднати от джоба на бедните българи със сметките за ток. Между 420 млн. лв. и 1,040 млрд. лева сме ужилени всички ние като потребители от юни 2001 г. досега само от договорите с двете частни централи в енергийния комплекс „Марица-изток“ – ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“. От пускането на централите досега те са оскъпили електроенергията между 10% и 25%, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Това означава, че всеки от нас – от пеленачетата до старците, е ощетен с между 60 и 150 лева само от тези два договора, сключени на 13 юни 2001 г. от кабинета на Иван Костов.
Далаверите в електроенергетиката, които бъркат в джобовете ни повече от десетилетие, обаче не са само в тези два договора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s