Демокрацията е в тежка криза, отровата влиза в обществото

0000033913-middleСитуацията, в която ще се проведат следващите парламентарни избори в България, е изключително утежнена. Това заяви Анреас Грос от ПАСЕ. Организацията отговаря за спазването на правата на човека в ЕС, но за разлика от Европейския парламент, може само да съветва и разследва лоши практики.

Тази ситуация, според него, е заради ниските доходи в страната ни, заради безработицата, които са довели до протестите през януари и февруари. Не повече от 2% от българското население е излязло на протестите, но 90% от българите подкрепят тези протести, изтъкна Грос, според когото голяма част от обществото ни е загубило доверие в политическите формации, и че те могат да са носител на промяната. „Демокрацията в България е в криза“, констатира Андреас Грос. По думите му, за да помогнат изборите през май да решат проблемите на хората, те трябва да са свободни и честни. От ПАСЕ са доволни, че и президентът и служебното правителство са се обединили, че трябва да се гарантират честни и свободни избори.

Срамота е, че партиите трябва да плащат за ефирно време в медиите, изтъкна Грос. От ПАСЕ изразиха съжаление, че турското малцинство у нас няма възможността да провежда предизборна кампания на майчин език. Все пак има Конвенция за защита на малцинствата, подчерта Андреас Грос.

От ПАСЕ препоръчват да се изчистят т.нар. „мъртви души“ в изборните списъци. „Нека тези избори бъдат честни, прозрачни и справедливи“ – този призив отправи Грос към отговорните у нас институции. Тест за това как са протекли изборите у нас, по думите му, ще е как загубилите ще признаят загубата си – дали ще обвинят победителите, че са манипулирали вота или ще признаят тази загуба като резултат от вота на избирателите.

„Гражданите на България са загубили доверие в политиците“, заяви и Мариета Пурбо-Лундин. Според нея политиците могат да направят така, че хората да им повярват и трябва да си сътрудничат в името на доброто на страната. „От всеки политик зависи да не обещае неща, които не може да изпълни“, смята тя. Мариета Пурбо-Лундин е впечатлена от нивото на недоверие у нас към вота на 12 май. „Това е отрова, която навлиза в обществото“, смята тя и подчерта, че ситуацията у нас й напомня на песента на Елвис Пресли „Подозрителен ум“, в която се пее: „Не можем да продължаваме заедно така“. Мариета Пурбо-Лундин също високо оцени създаването на Изборния борд. Най-добрият начин за справяне с протестите, според Лука Волонте, е партиите да представят реални програми. Партийните битки, според него, само ще намалят
доверието в тях.
Източник: Фактор.бг

3 отговора на “Демокрацията е в тежка криза, отровата влиза в обществото

  1. Освен това турците в България не знаят да пишат и говорят чист турски език.

  2. А, реалните програми липсват засега и не са представени от нито една парламентарна група.Всичко е бля-бля…

  3. Без да ни убеждават че турците не можели да си провеждат предизборните кампании на турски език!В България официалния език е български и се говори само на него.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s