Маршът на бедните (видео), Мариналеда

3105-SNAG-0003_960_539

 

 

 

 

 

Маршът на бедните (видео), Мариналеда

Запознайте се, това е Хун Мануел Гордильо, роден през 1952 г., доктор по история, депутат от Обединените леви в Испания в Андалуския парламент, кмет на град Мариналеда, избран по време на първите демократични избори (след края на диктатурата на Франко) през 1979 г. Избран единодушно и преизбиран вече над 33 години.
С какво завладява сърцата кметът На Мариналеда? Очевидно – с делата, а не с думите си!
Започвайки през 1979 г. кметът Гордильо методично, инатливо и решително създава в Мариналева Градът на Слънцето: система за градско планиране, от което са изключени всички видове спекулация; програма за достъпни жилища, чията цена започва от 15 евро на месец; гарантирана работа в създадения кооператив; липса на полиция в града.

image_435„Аз съм комунист, – казва за себе си Гордильо, – в същата степен, в която са били комунисти Исус Христос, Махатма Ганди и Карл Маркс“.
Днес сме свикнали да смятаме за фантастика следното: „За злодеянията си трябва да платят тези, които са ги създали, а не невинните хора“. В същото време Хун Гордильо обявява война на банките и транснационалните компании. В прекия смисъл на думата. С конкретното участие на кмета и под неговото пряко управление, гражданите на Мариналеда, започвайки от август 2012 г., методично преминаха пред всички хипермаркети, обвинявайки ги в ликвидаране на селското стопанство, напълниха камионите си до горе и гордо си заминаха, без да плащат! Храните бяха предадени на бедните!
Кметът на Мариналеда обяви марш против затягането на коланите. Маршът е насочен против местните филиали на огромните банки, които инициираха кризата в Испания, а после отново се окопитиха и със сила присвоиха ипотекираните домове на местните жители, които не бяха вече в състояние да връщат кредитите си.
„Банките – това е афера, призвана да обогати едни и да разори други. Заради тях при нас има много гладуващи семейства, унищожени малки ферми. Ние искаме ново политическото устройство в страната! – заяви кметът на Маринадела по време на един от митингите.
В резултат на разграбването на хипермаркетите и окупацията на филиалите на банките, са арестувани 8 човека. Гордильо остава на свобода, защото се ползва от депутатски имунитет. „Ние водим война в защита на бедните хора. Аз не се страхувам от арест, той (при тази ситуация) дори би бил чест за мен. Ние и в бъдеще ще продължаваме да окупираме банките и хипермаркетите на Андалусия. Цинизмът, който породи тази криза, трябва да изпита върху гърба си последствията от собствените си действия!“
Град Мариналеда привлича жителите на съседните райони със своята програма за общински жилища и процъфтяващ селскостопански кооператив. Градът придобива изключителна популярност на фона на растящата безработица в Испания и света.

810235_640В офиса на Хуан Мануал Санчес Гордильо виси портрета на Че Гевара. Кметът твърди, че икономическата криза е доказала мъдростта на автентичния социалистически мироглед. „Те мислеха, че пазарът е Бог, който привежда всичко в движение с едно мигване на вълшебната си пръчка“, – цитира думите на Санчес The New York Times. – „По-рано смятахме за смъртен грях дори споменаването на факта, че държават може да играе роля в иконимиката. А днес се сблъскахме с необходимостта икономиката да служи на обикновения човек“.
Докато останалата част на Испания взема кредит след кредит за закупуване на жилища по завишени цени, жителите на Маринадела строят собствени домове, без да ползват услугите на банките. Гражданите на Мариналеда нямат право да продават жилищата си. При смърт на жител на града, жилището се взема от селскостопанския кооператив, който отглежда артишок, броколи, боб, пшеница…
image_432Така, в града с население 2.7 000 човека отсъства безработицата и той е притегателен център за жителите дори на Барселона, поради наличието на ниски цени (например, детската градина е 17 евро на месец). Средната работна заплата на членовете на кооператива е 1.5 000 евро на месец.
В градът няма полиция, което позволява да се икономисат до 350 000 долара на година.

2 отговора на “Маршът на бедните (видео), Мариналеда

  1. Напротив! Нашата столетница БСП заедно с дъщерните си компании(пардон, партии от целия спектър) отдавна си приватизираха комунизма само за своя, частна полза.

  2. Те си живеят в комунизма,който нашата столетница БСП не е и сънувала.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s