Психиатър предупреждавал за „колорадския убиец“

697224.JPEGУниверситетският психиатър Лин Фентън, която известно време наблюдавала „колорадския стрелец“ Джеймс Холмс, предупреждавала полицията, че той представлява заплаха за обществото и може да извърши убийство. За това свидетелстват съдебните документи, публикувани в четвъртък по молба на американските средства за масова инфорамация.

Холмс учил в катедрата по неврология в Университета в щата Колорадо в Денвър, но месец преди трагедията по някаква причина взел решение да прекъсне занятията. В същото време Фентън, която работела в университета, съобщила на полицията, че психическото състояние на Холмс предизвиква у нея сериозно безпокойство. Тя казала също, че младежът започнат да й праща смс-съобщения със заплахи след като престанал да посещава кабинета й. Полицията не реагирала на предупрежденията на психиатъра.

През юли миналата година Холмс разстреля посетителите в киното в американския град Аврора, където се излъчваше премиера на филм за Батмън. В резултат 12 човека загинаха и 58 бяха ранени.
Миналата седмица адвокатите на 25-годишния Холмс подадоха молба, в която се казва, че той е готов да се признае за виновен, за да избегне смърното наказание, което му иска прокуратурата. Но в понеделник властите отклониха молбата. Началото на съдебния процес е обявено за февруари 2014 г. Холмс е обвинен по 166 пункта, включително убийство.

Според данни от следствието, „колорадският стрелец“ се е готвел за извършване на престъплението в продължение на няколко седмици. Той закупил два полуавтоматични пистолета, оръжие и полуавтоматична винтовка, патрони, шлем, бронирана жилетка и бомби, които натрупал в квартирата си. За да обезвредят мините там, на полицията й трябваха  няколко часа. Холмс проучил кинотеатъра в Аврора, където сътворил план за престъплението: открити са няколко снимки на сградата в дома му.
Стрелбата в Колорадо е едно от най-страшните масови убийства в историята на САЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s