Той имаше една мечта

image1На 4 април преди 45 години е убит Мартин Лутър Кинг

Преди 45 години на 4 април е убит един от най-известните защитници на човешките права Мартин Лутър Кинг
Афроамериканският проповедник, лидерът на Движението за правата на чернокожите в САЩ Мартин Лутър Кинг е удостоен с Нобелова награда посмъртно, с най-високата награда на САЩ – Златен медал на Конгреса. Много от тезите, които защитникът на  човешките права трябваше да защитава по митингите, сега ни се струват неоспорими – днес никой не мисли да въвежда отделен транспорт за „черните“ или да не пуска избиратели в стаичките, заради расовата им принадлежност.
Манифест на идеалите на Кинг е знаменитата му реч „Имам една мечта“. За какво мечтаел Мартин Лутър Кинг и кои от желанията му се изпълнили?

MLK_bwКинг мечтаел…

…САЩ  да се откажат от сегрегацията.

„Имам една мечта: на хълмовете на Джорджия потомците на бившите роби да поделят трапезата си с потомците на бившите робовладелци“.

Реалността

Сегрегация – практика за принудително разделяне на представителите на различни групи население по религиозен, расов или кастов признак. В САЩ до средата на 60-те години действат закони, които забраняват на афроамериканците да посещават учебни заведения, да ползват обществен транспорт и дори да седнат за по кафе в кафене, предназначено за „бели“.

През 1964 г., само половин години след знаменитата му реч, президентът на САЩ Линдън Джонсън обявява сегрегацията за незаконна.
Независимо от това, че сегрегацията се осъжда от международната общност и противоречи на всевъзможни конвенции за правата на човека, де-факто в редица крупни градове както и преди съществуват „етнически гета“, а на територията на Босна, например, работят училища, в които учениците се подбират по религиозен признак.

mlk3Кинг мечтае…

… равните избирателни права да бъдат гарантирани за представителите на всички раси и нации.
„Няма да се успокоим, докато негрите в Мисисипи нямат право да гласуват“.

Реалността

Формално избирателното право е било дадено на афроамериканците още след завършването на Гражданската война между Севера и Юга: 15-та поправка в Конституцията, позволяваща гласуване без значение на расова принадлежност, е била приета през 1870 г. Но след това властта в САЩ приема редица мерки, които фактически не позволяват на чернокожото население да взема участие в гласуването. „Законът за избирателните права“, който позволява на чернокожите да гласуват без да плащат специален данък е бил приет едва през 1965 г.
Днес равните избирателни възможности на хората от различни раси са утвърдени чрез Всеобщата декларация за правата на човека в ООН.

KINGКинг мечтае…
…борбата против дискриминацията да се прекрати, защото равенството на расите няма да бъде оспорвано от никого.

„Имам една мечта: нашата страна, осъзнавайки истинският смисъл на вярата си, да стане нейно въплъщение. Твърдо сме уверени, че всеобщото равенство не се нуждае от никакви доказателства“.

Реалността

Всеобщата декларация за правата на човека забранява дискриминацията по цвят на кожата, по пол, език, религия или раса, и е приета още през 1948 г. Това не пречи за съществуването на редица закони за сегрегация в САЩ чак до средата на 60-те години, а в ЮАР чак до началото на 90-те години, като и за появата на многочислени расистки групировки, които действат в много страни в света и до днес.

hist_us_20_civil_rights_pic_jobs_freedom_march_signs_28aug1963Кинг мечтае…
…постиженията на децата му да не зависят от цвета на кожата им.
„Имам една мечта: изведнъж четири от моите дечица да се събудят в страна, в която за хората не съдят по цвета на кожата им, а по моралните им качества“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРеалността
Независимо от равенството, скрепено в законодателство, през 2006 г. нивото на безработица сред афроамериканското население в САЩ е три пъти по-високо, отколкото сред „бялото“ население. Според изследване на китайски защитници на човешките права, през 2010 г. една трета от тъмнокожите американци са се сблъскали с дискриминация на работното място, но само един от 16 се е жалвал за това. Нивото на бедност в САЩ е по-високо сред етническите и расови малцинства, отколкото сред „бялото“ население.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s