В Алма Ата завърши поредният рунд преговори между „голямата шестьорка“ и Иран

698661.JPEGВ Алма Ата завърши поредният рунд преговори между „голямата шестьорка“ (пет постоянни члена на Съвета по безопасност към ООС плюс Германия) и Иран за неговото „ядрено досие“, съобщи ИТАР-ТАСС от мястото на събитието.
Очаква се пресконференция на Върховния представител на ЕС по политиката на безопасност Катрин Аштън и Секретаря на Висшия съвет за национална безопасност на Иран Саид Джалили.

В резултат на преговорите може да се обрисува нееднозначна картина, но те преминаха интензивно. Това заяви днес зам.шефът на МВнР на Русия Сергей Рябков.
Страните се съсредоточиха около главните въпроси по укрепване на доверието, а това е сериозен резултат, – каза той. – Иранците представиха своята теза, която в определена степен удовлетворява тезата на шестьорката“.
„От гледна точка на процеса и формирането на атмосфера на преговори се предвижихме значително, но позициите както и преди не са стиковани, трудно е да се открие пресечна точка“, – каза Рябков.
Взаимно разбиране между „шестьорката“ и Иран така и не успя да се постигне, предстои голям обем домашна работи, добави Рябков.
Той отбеляза, че „страните са готови да осъществят контакт и да проведат нов рунд по темата“.
Русия съжалява, че на преговорите на „шестьорката“ и Иран не се е стигнало до пробив.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s