Нов удар по Асад: „Хамас“ се преметнаха в другия лагер и сега помагат на метежниците | The Times

2652179f5d40e5Военното крило на „Хамас“, бивш съюзник на президента Асад, сега обучава въстаниците от Свободната сирийска армия на изток от Дамаск, твърди The Times. „Източници от дипломатическите кръгове твърдят, че членове на „Бригадите на Езедин ал-Касим“ обучават части на ССА в завзетите от въстаниците квартали Алда, Джарамана и Бабила, съобщава журналистът Николас Бленфорд. Това потвърждава факта, че „Хамас“ окончателно е скъсал с режима на Асад и е преминал под покровителството на държавата Катар, един от главните спонсори за някои от фракциите на сирийските въстаници.

Авторът цитира думите на неназован „западен дипломат, свързан с върховете в режима на Асад и сирийската опозиция“. „Бригадите на Касам“ обучават части много близко до Домаск. Това са специалисти. Те си разбират от работата“.

PALESTNIAN-ISRAEL-MILITANTS-WEAPONS„Други източници съобщиха, че инструкторите от „Хамас“ помагат на ССА да копаят тунели под един район в Дамаск, за който се водят боеве, подготвят се за щурм към центъра на града“, – пише вестникът, припомняйки, че „Хамас“ има опит в строителството на тунели за контрабанда и проникване в Израел.
Неназован палестинец от лагера на палестинските бежанци Айн ал-Хилве (Ливан) казал: общоизвестно е, че няколко стотин бойци от „Хамас“ воюват рамо до рамо със ССА в лагерите за палестински бежанци Ярмук и Нейраб в Дамасуке и Алепо.

„Но „Хамас“ категорично отричат подобни връзки“, – пише вестникът. Високопоставен чиновник от „Хамас“ Усама Хамдан, живеещ в Ливан, заявил: „Това е лъжа. В Сиря няма нито един член на „Езедин ал-Касим“, нито бойци от „Хамас“. Ние не се намесваме във вътрешните работи на Сирия. Там има нормални мирни граждани, сирийски палестинци, живеещи със семействата си“.

Yasin_Rantisi_Hamas_WahlkampfАсад приюти „Хамас“ през 1999 г., когато организацията беше изгонена от Йордания, припомня авторът. „Хамас“ е член на алианса, в който влизат Иран, Сирия, „Хизбулла“ и други по-малки палестински фракции. Но болшинството палестинци, симпатизиращи на „Хамас“, подкрепят въстанието против Асад, още повече, че членовете на „Хамас“, както и голяма част от сирийските опозиционери, са сунити.

Ако се вярва на вестник „Ал-Раи ал-Аам“ (Кувейт), в началото на конфликта „Хамас“ безуспешно убеждаваше Асад да регулира кризата по мирен път. През февруари 2012 г. висшият политически лидер на „Хамас“ Машал се прибра от Сирия в Катар, а Хания, водачът на правителството на „Хамас“ в сектора Газа, открито обяви за подкрепа на сирийската опозиция.

Палестински източници, а също и арабски дипломати казват следното: ако „Хамас“ е изпратил в Дамаск военни инструктори, то е по молба на Катар, а не е едностранно решение на ръководството. „Катар е главният финансист на „Хамас“ откакто движението прекъсна връзките си с Асад, а постъпващите средства от Иран започнаха да се забавят“, твърди изданието.

Вестникът също твърди, че се готви настъпление към центъра на Дамаск: според сведения, обучението на бойци на ССА в Йордания се извършва в бързи темпове, новите отряди се движат към Дамаск, а вече са набелязани обектите, които трябва да бъдат завзети. Щурмът е „много, много близо“, заяви един от командирите на въстаниците, Абу Асси.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s