Башар Асад: не съм напуснал Сирия и не съм умрял

be06f76d7ac051ae358f45b59ade3be71ee2355eВ интервю за турска телевизия президентът на Сирия опроверга слуховете за това, че се крие в Иран или че е на борда на руски военен кораб и обвини турското правителство, че е затънало „до колене в сирийска кръв“.

„Аз съм в Сирия и живея там, където винаги съм живял. Не се крия в бункер. Всички, които говорят за смъртта ми или за изчезването ми, разпространяват вражески слухове“, – заяви сирийският президент в интервю за турския канал Ulusal.
Башар Асад смята, че смяната на властта в Сирия ще има негативни и опасни последици за целия регион. „На всички е добре известно, че Сирия е разделена. Ако терористите установят контрол над държавата, това веднага ще се отрази и на съседните държави“, – подчерта президентът.“В този случай сработва „принципът на доминото“ и страдат държави, които се намират далеко от региона, на изток, на запад, на север и юг“. Асад отбеляза, че сирийската криза не е регионален проблем. Сирия, според думите му, се е превърнала в бойно поле на международните големи играчи, които искат да променят картата на целия близкоизточен регион.

Говорейки за Лигата на арабските държави, Башар Асад отбеляза, че тази организация представлява арабските страни, но не и арабския народ. „Когато работехме в тази организация, можахме сами да се убедим в това. Лигата не може да предостави на никого законни пълномощия. Нейната роля е символична, заяви сирийският президент. Башар Асад е сигурен, че създаването на икономическия алианс на страните от БРИКС ще промени играта и САЩ ще престанат да са единствената сериозна сила. „Другите страни ще бъдат принудени да се вслушват в гласа на държавите-членки на БРИКС“, – смята Башар Асад.

Асад обивини съседните страни, че позволяват терористите да проникват на територията на вече слабата от войната държава. „Ние сме обкръжени от страни, през които терористите проникват в Сирия. Разбира се, не всичко е тяхно целенасочено дело. Например, Ирак е против проникването на терористи в Сирия, но се намира в особена ситуация и не може да контролира границите си. От друга страна, различни групировки в Ливан специално помагат на престъпниците да се вмъкнат в Сирия. Според Асад, турското правителство „официално укрива терористи и ги изпраща в Сирия“. „Турското правителство е затънало до колене в сирийска кръв. Огънят от Сирия в края на краищата ще изгори и Турция. За съжаление, той (министър-председателят Ердоган) не осъзнава това“, – заяви Башар Асад пред турски журналисти.

Гражданската война в Сирия продължава вече втора година. До момента са загинали 70 хиляди човека, а почти 4 милиона са принудени да напуснат родината си и днес са бежанци.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s