Международният валутен фонд и Украйна / Мишел Шосудовски

d2f902687dff317de6e89537964Какво се случи в Украйна?

Разрухата в Украйна започна през есента на 1994 г. в Мадрид, Испания. Тогава премиерат Витали Масол подписа споразумение с МВФ.
Срещу приетата “икономическа шокова терапия” Украйна получи  360 милиона долара заем, доста малка сума според изчисленията. Реформите започнаха пред средата на месец октомври 1994 г. МВФ заповяда на украинските власти да се откажат от държавния контрол върху обменния курс. Това доведе до валутна криза. Цената на хляба скочи за една нощ с 300 %. Цената на електричеството се повиши с 600 %. Общественият транспорт – с 900 %.

“Доларизовани” цени бяха наложени на население, което работеше за по-малко от десет долара на месец. Отпускането на кредити беше замразено. При тези високи цени и без кредити, държавните и частни предприятия бяха унищожени. Настъпи часът на международните спекуланти, които се втурнаха на сцената като акули, надушили кръв.

DETAIL_PICTURE_590625По-късно, през ноември 1994 г., представители на Световната банка бяха изпратени да “съветват” правителството как да реформира селското стопанство. Пазарът на пшеница беше освободен от държавен контрол. Това направи Украйна уязвима и лесно жертва на дъмпинговите удари на свръхпроизводството на пшеница в САЩ. От зърноизносител Украйна се превърна в просител на помощи за храна от ЕС и САЩ. Благодарение на МВФ Украйна се превърна в гладуващ политически протекторат на САЩ и Германия. И помнете, Украйна никога не е направила нищо, което да обиди или засегне по някакъв начин САЩ.

Един отговор на “Международният валутен фонд и Украйна / Мишел Шосудовски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s