„Подстригването“ на депозитите в кипърските банки може да надхвърли 50 процента

699144.JPEGЗагубите на собствениците на депозити в Банка Кипър, притежаващи такива над 100 хиляди евро, ще надскочат 50 %. Както съобщи днес Кипърското радио, окончателните данни за „подстригването“ ще бъдат обявени в понеделник

Понастоящем се води интензивно обсъждане между представителите на Банка Кипър и ЦБ – каква част от вложенията ще бъдат обменени за акции в рамките на реструктуризацията на най-голямата на острова кредитна институция.
Решението за принудителния удар срещу притежателите на депозити в кипърските банки бе прието от правителството под натиска на ЕС и МВФ, част от антикризисната програма в размер на 10 млрд евро.

Според обявените преди седмица мерки, притежателите на депозити (физически и юридически лица), считано до 27 март, ще получат акции от клас А в замяна на 37.5 % от своите вложения и право на глас, както и дивиденти. Още 22.5 % са замразени, част от тази сума също ще бъде консервирана в акции от клас А. Решението за това се обсъжда. Останалите 40 % „временно се замразяват с цел поддържане на ликвидността“ до по-добри времена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s