Грешката на Маркс за Русия / Forbes

SONY DSC „Един призрак броди из Европа – призракът на комунизма“

Анализаторът от Forbes Тим Ройтер преразказва и коментира книгата на британския историк Орландо Фиджис „Трагедията на народа. Руската революция от 1891-1924 г.“.
„Едва ли Маркс е предвидил, че под съблазните на революцията ще попадне изостанала Русия, а не капиталистическа Британия. Но грешката на Маркс е урок за либералната демомкрация. Великата трагедия на Русия ни учи колко е важно гражданското общество и уважението към правата на другите хора, за да се съхрани обществото свободно“, – пише Ройтер.

images.jpegКнигата на Фиджес той нарича дълбоко научно изследване за причините за руската революция.“Самоотвержена Русия пожъна плодовете на водовъртежа, заради грешките на конкретни хора и недостатъците на цялото общество“, – пише рецензентът. Според Фиджес, царизмът съвсем не бил обречен на крах, но последните двама царе нямали волята за реални реформи, които можели да спасят цярския престол.
На дълбоко ниво проблемите се съдържали в „структурните слабости на руското общество, а именно в отсъствието на гражданско общество и в насилието, което било навсякъде. Тези недостатъци се изявили, заради некомпетентността на владетелите и направили революцията почти неизбежна“, – преразказва авторът мислите на Фиджес.

800_8d1405ff13abb2622ef13e5bd68621aeЕдин от използваните методи на самодържавието бил принципът „разделяй и владей“. Той отслабвал потенциалните съперници, но служил за иницииране на организации, които се борели с проблемите и не допускали народното недоволство да се фокусира върху властта.
93548664_VOSR4„Подобен неусвоен урок е гладът през 1891 г.“, – пише авторът. Александър III не веднага, но признал: властта не е в състояние да се справи с кризата. Царят разрешил на новородените обществени организации да окажат помощ на гладуващите. Но „за награда“ забранил на местните събрания и на благотворителните организации автономия и минимизирал влиянието им в политиката. В резултат, между царя и поданиците се зейнала пропаст.
Николай II се оказал не по-умел владетел. Неговото завръщане към авторитарните методи (разпускането на Парламента) отблъснало потенциалните съюзници – либералите.

241783838По-късно либералите изпуснали шанса да потърсят помощта на нарпода, когато не признали „революцята за земята“ на селяните (грешка на белите по време на гражданската война) и не настояли за мир с Германия. И на 6 октомври войниците-метежници атакували Зимния дворец.
Писателят Максим Горки смятал, че причината за жестокостта по време на революцията и гражданската война в Русия са дивите инстинкти на селяните. Триста години крепостно право заличили всякакви права на гражданите и захранили чувството за мъст към бившите господари.

i009-001-201556302Но авторът на рецензията прави извода си, опирайки се на Фиджес. „Обществото на масова принуда не може да процъфти“. Правителство, което контролира всичко, унищожава най-ценния си ресурс – човешкият капитал, опитвайки се да превъзмогне модела на света, построен от свободните хора. Тим Ройтер заключава, че миналите и днешни утописти не са усвоили и до днес този урок.

Източник: Forbes http://www.forbes.com/sites/realspin/2013/04/07/karl-marxs-russian-error-contains-a-lesson-for-liberal-democracies/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s