Западният медиен магнат Робърт Максуел бил съветски шпионин

2Според неотдавна разсекретените документи, ФБР се е опасявало, че колоритният медиен магнат Робърт Максуел е бил съветски шпионин, който се опитвал чрез издателствата си да вкара разузнаването в глуха улица, съобщи The Daily Mail. „Опитите на Максуел да публикува научни статии от най-добрите университети в САЩ на руски език нееднократно предизвикваха подозрения сред водещите учени“, – пише журналистът Роб Купър.

777777За периода от края на 1950-те до 1960-те години, когато Максуел развиваше бизнес-империята си Pergamon Press в САЩ, тайно са го проверявали, продължава вевстникът. ФБР достигнало до извода, че Максуел няма нищо общо с шпионажа и през 1957 г. затворило делото. Но учените продължавали да твърдят, че магнатът е шпионин.
Но сега в интернет са публикувани документи от архива на ФБР, в които има подробности от разследването. Истината е, че публикуваните документи са „силно редактирани“, както се изразява изданието.

По-рано някои изследователи твърдяха, че Максуел е шпионин на израелския „Мосад“. Във Великобритания още преди 10 години са разсекретени документи от разследването за връзките на Максуел със СССР, проведено през 1950-те години. Впрочем, британците също прекратили разследването, защото не съумели да докажат шпионаж.

Изданието пуска на бял свят няколко документа на ФБР, публикувани неотдавна. Това е писмо до директора на ФБР Хувър от 1955 г., което съобщава, че доказателства за шпионска дейност на Максуел не са открити. От писмото следва, че по отношение на Максуел е било приложено „продължително и широко разследване“.
article-2035902-00F1898700000191-574_634x427През 1958 г. сенатор Прескот Буш (впоследствие баща и чичо на двама президенти) изпратил във ФБР писмо от Йелския университет, в което се изразява безпокойство, че Максуел има общо с „широкомащабни усилия по предоставяне на научна информация на руснаците“.

Robert-MaxwellPublisher-and-Media-Tycoo-007Scan-120413-0002v1-590x391„Подозренията възникнали, защото Максуел имал разрешение да посещава СССР 6 пъти в годината, макар за болшинството хора това да било изключително трудно“, – се казва в статията. По-късно Максуел станал депутат в британския парламент. Неговата смърт е обвита с тайнственост. През 1991 г. той „паднал от борда“ на яхтата си, след като „разграбил пенсионния фонд на издателската си къща“, пише таблоидът.

Източник: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2304361/Was-Robert-Maxwell-Soviet-spy-FBI-files-reveal-US-fears-reveal-media-mogul-working-Russia.html#ixzz2PoWabOZD

Реклама

Един отговор на “Западният медиен магнат Робърт Максуел бил съветски шпионин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s