Кое може да погуби Земята?

img433„Форекс ще ви научи във всичко да виждате изгодата“

През последните три четвърти от века от деня на разбиването на атома и особено след трагедията в Хирошима и Насагаки сериозно нарасна заплахата от мащабното приложение на атомното оръжие – и това вероятно ще е последната война на човечеството. Но по-добре да се успокоим – цивилизацията вероятно ще бъде погубена не от смъртоносния атом, а от бездушието, основано именно на подобни стремежи – във всичко да виждаме изгодата.

По-голяма заплаха не може да има от изтощителния начин да унищожаваме самите себе си. Духът вече е пуснат от бутилката. Америка и процъфтяващият в материален аспект Запад е този Фенкс, който победи: там никой не прави нито крачка, ако няма предварително предплатен договор.

20Неотдавна гледах серия документални филми за най-колосалните трагедии на XX век – многомесечните сражения между войските на Франция и Германия през 1914 – 1918 г. Стотици хиляди войници загинали от двете воюващи страни. Във филма показват работата на оръжейните заводи от онова време във Франция, където не работи нито един мъж. Всички работещи там били жени: шлосери, шофьори на камиони…Според думите на автора на филма, много от жените се отказвали от заплата – за да съхранят държавните пари за други по-важни нужди на военното време. В работата на тези жени се чувствала преданост и готовност да се пожертват в името на победата.

d2f902687dff317de6e89537964Същото виждаме и в СССР, по време на Втората световна война. Съветският тил (в цялата ширина на разбирането на този термин) се крепял на раменете на руските жени. Всичко: и селското стопанство, и производството на военна техника, и възпитанието на децата – всичко изнесли на плещите си жените, сестрите, бабите. И те били готови на подвиг.

Изминаха едва 70 години от поредната кървава баня. Сега е трудно да си представим подобен патриотизъм не само сред френските жени, но и от страна на руските мъже. А за българските въобще не искам да говорим. Навсякъде около нас вървят хора, чийто мозъци са устремени към натрупване на някаква печалба. Жаждата за печалба, вероятно, ги вдига от леглото всяка сутрин.

Помните ли една стара притча, в която пътешественик влязъл в непознат град и видял трима работници, които влачели ужасно големи товари. Попитал всеки един от тях какво правят. Първият отговорил: „Тегля този товар, проклет да е!“ Вторият казал:“Изработвам хляба за семейството си“. А третият гордо казал: „Строя прекрасен храм“.

От тези тримата днес няма и следа – всички във всичко виждат само възможност за забогатяване, реализирайки посланието на Форекс – във всичко да се търси изгодата. По-рано хихикахме над глупостта на Остап Бендер, че времето, което имаме – това са парите, които нямаме. Това сега е норма.

В САЩ президентът Джон Кенеди преди половин век каза: „Длъжни сме да използваме времето като оръдие, а не като удобно легло“. Макар мъдреците да са предрекли обратното: „Щастието на човека зависи от това какъв смисъл влага човека в труда си“.

Големият спорт 37-683За съжаление нито в средното, нито във висшето ни образование днес не обучават в следното – че в основата на живота стои реализацията само на два принципа: да Вземаш или Даваш. Струва си да се огледаш малко, за да се убедиш в истинността на подобно заключение, но и за да се ужасиш от следното – че абсолютното болшинство хора са избрали най-лекия и най-простия път – да Вземаш. За Вземаш всичко, което ти попадне, особено там, където е възможно да не хвърляш никакви усилия и умения.

Хората днес не са разбрали, че това, всъщност, е инфекциозна болест. Опасността от тази болест е в това, че заразеният получава удовлетворение от степента на усложнението на заболяването, което се нарича АЛЧНОСТ. Да, не е достатъчно да сме изненадани. Трябва да се ужасяваме от мащабите на тази инфекция. И ако по времето на епидемиите от чума или холера огнищата на зараза са били обкръжени от войска, за да не се дава възможност да се разпространи инфекцията, и обкръжението било плътно, докато не свършвал инкубационният период, т.е. докато не умрат едни, а тези, които останели живи вече не били опасни, то днес вече не е така. Инфекцията отдавна е с размерите на пандемия. Огнищата не са обкръжени! Заразени на всички! Всички земляни са болни!

Метастазите вече са обхванали територията на цялото земно кълбо. Инфекцията е проникнала във всяко живо същество. Най-страшното в тази епидемия е не това, че тя принципно е неизлечима, а това, че тя убива зародишите на нравственост, прогонва съвестта в затвора на ума, и тогава неизменно следва разлагането на човешкия дух. Всеобщата беда на човечеството е в това, че то непременно ще се задъха в тази собственоръчно създадена колония на бездуховност.

11267.3ea68a4cc59df47eb7bcf5bdf072a7f1Разбира се, че не съществуват ситуации без изход. Цялата сложност е в следното: хората да изпитат не тревожност, а да осъзнаят истинската катастрофалност на ситуацията. Още Валтер Скот казваше: „Ако хората не се научат да си помагат един на друг, то родът човешки ще изчезне от лицето на Земята“. Но какво означава да си помагаме един на друг? Това означава да се научим да Даваме. Цялата прелест на този акт се състои в това, че при неговото изпълнение автоматично отпадат всички пипала на метастазите на гореописаната страшна инфекция – жаждата за натрупване.

Има една още по-висока степен на самоотдаване. Тя се корени не просто в отдаването на материална помощ, колкото в разпространението на Знания как е правилно да се живее. „Да нахраниш гладния, да облечеш голия, да се погрижиш за болния – всичко това са добри дела, – казваше някога Лев Толстой. – Но нищо от горните не е сравнимо с друго добро дело – да освободиш брата от заблуждение“.

Хората интуитивно търсят добрия живот и бързо се прилепват към най-простия закон на материалния свят (ти на мене, аз на тебе), мислейки, че тук е истината. Но се оказва, че Висшият разум е създал друга възможност за щастлив живот, способен от глухата и злобна маса хора да се сътвори Човекът с главна буква. Това е замисълът на природата. Това е посланието на природата. Това е нейното предложение към човечеството – заедно да създадем справедлив живот за целия свят.

referralВсички мъдреци отдавна са разгадали тайната на Големия Живот и неуморно се опитвали да я предадат на хората. Робърт Стивънсън казва по този повод: „Съди за изминалия ден не по продукцията, която си събрал, а по семената, които си посял в този ден“.

Стига семената да не са от тези на Форекс.

Един отговор на “Кое може да погуби Земята?

  1. ЖИВОТА Е ГОРЕНЕ, ДВИЖЕНИЕ И РАЗВИТИЕ! – ГОРИШ В ИМЕТО НА ИСТИНАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА И ТОВА ПОМАГА И ОСТАВА.
    ЗАСТОЯ Е СИГУРНОСТ, БОЛЕСТ И СМЪРТ! – ОСИГУРЯВАШ СЕ С ДИПЛОМИ, СЛУЖБИ И ПРИТЕЖАНИЯ, КОИТО НЕ МОЖЕШ ДА ОТНЕСЕШ СЪС СМЪРТА.

    ЗАСТОЯЛОТО НЕ МОЖЕ ДА ГОРИ, ТО ТЛЕЕЕ И РАЗРАВИШ ЛИ ГО ЩЕ СМЪРДИ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s