НАСА иска от Конгреса на САЩ 100 млн долара, за да хване малък астероид

DA14-Asteroid„Да се хване“ малкът астероид и да се приближи той към земята за „най-подробно разглеждане“ – такива са намеренията на американските астронавти за близките 10 години, съобщи Управлението по аеронавтика на САЩ  и изследване на космическото пространство. Както съобщи в петък шефът на сенатския комитет по наука и космос Бил Нелсън, подобна мисия изглежда фантастична само на пръв поглед. Тя е планирана между 2019 – 2021 г. Според думите му, за целта Барак Обама има намерение да помоли Конгреса за 100 млн долара за следващата финансова година.

Парите ще бъдат изразходвани в търсене „на подходящия астероид“ с диаметър около 8 метра и маса до 500 тона, към който ще се насочи автоматичен апарат, имащ предназначението на огромно „чувалче с връзки“. „Отначало трябва да се нахлузи върху астероида подобно чувалче, после да се монтират в него двигатели на слънчеви батерии, за да се забави въртенето му, а после той може да се пренесе там, където трябва“, – поясни ръководителят на програмата на НАСА по изучаване на обектите от околоземното пространство Доналд Йоманс.

MeetingКогато астериоидът бъде приближен до Земята, да кажем на орбита около Луната, към него ще бъде изпратен пилотираният кораб „Орион“ с екипаж. Очаква се астронавтите да го изследват по време на излизането си в открития космос. Корабът „Орион“ се изработва по поръчка на НАСА от корпорация „Локхид-Мартин“, а тежката ракета-носител – от „Боинг“. Първият изпитателен полен на новия кораб в автоматичен режим ще бъде пез 2014 г.

Сенатор Нелсън, чието мнение е от особено голямо значение за утвърждаването в Конгреса на бюджета на НАСА заяви, че идеята му се струва разумна. „Отначало откривате „кандидат за идеален астероид, после го хващате с помощта на робот, а най-накрая го придъпвате по-близо до себе си“, – уточни законодателят.

Той припомни, че подобни изследвания са необходими, за да се разработят методи за защита от падане на астероиди на Земята. Нелсън добави, че проектът ще помогне за подготовката на полета на човек на Марс, планиран от НАСА за 2030 г.

Коментирайки плановете, Йоманс подчерта, че астероид с подобен размер няма да представлява никаква заплаха за Земята в каквато и да е ситуация. Ако той „изскочи от чувалчето“ и се насочи към нашата планета, то неизбежно ще изгори в плътните слоете на атмосферата. Затова мисията, която описва сенатор Нелсън, може да се смята за абсолютно безопасна, подчерта експертът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s