При одиторската проверка на „Банка Кипър“ е открито масирано ликвидиране на информация

052a56dad1effbce3233ced7849ce015Ръководството на „Банка Кипър“ е отстранявало от компютрите си някои компрометиращи документи в очакване на проверката? – пита АВС. „До такъв извод може да се стигне след заключението, което одиторите изпратиха до парламента на Кипър“, – пише журналистът Даниел Ириарте.

ac17e95fb5d55b5c74ca4a8c0f189448Истина е, че одиторите – фирма фирма Alvarez and Marsal (A&M) – не твърдят в прав текст, че изтритата информация е можела да изобличи някого. „Но е очевидно, че в компютрите на двама от топ-мениджърите на „Банка Кипър“ съществува важна „информационна дупка“, която е създадена, вероятно, съвсем преднамерено“, – пише изданието.
Както съобщи вестник Cyprus Mail, одиторите открили в компютрите на двама от топ-мениджърите някакви „програми за изтриване“, които не влизат в стандартния набор от програми. Масираното изтриване на данни, явно, се е случило на компютъра на старшия касиер Христакис Патсалидес на 18 октомври 2012 г., се казва в доклада на инспекторите. На 21 август ръководството на банката се разпоредило да се съхранят всички данни в случай на проверка.

eb409b15d6ae080ec4203eff080a2348В компютъра, който предоставил на одиторите бившият изпълнителен директор Андреас Елиадес, въобще няма нито документи, нито електронни писма. Одиторите са огорчени от отсъствието в архива на банката на електронна кореспонденция за 2007-2010 г., защото този период е „ключов за разследването“.

Cyprus Mail  пише, че одиторите се интересуват, защо „Банка Кипър“ е инвестирала в гръцки държавни облигации в размер на 2.4 милиарда евро, както и защо е предприето разширяване на банката в Румъния и Русия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s