САЩ и Южна Корея имат план, ако КНДР започне война

699438.JPEGСАЩ и Южна Корея са разработили план за ответни действия, ако започне военна операция от страна на КНДР срещу тях, събощи днес „Ню Йорк таймс“.
Според думите на официални лица, ударът ще бъде съответен на нападението от страна на КНДР, със същите оръжия. „Ако Северна Корея обстреля южнокорейски остров с военни обекти там, както това се случи в миналото, то Южна Корея, според разработения план, незабавно ще нанесе артилерийски удар със същата сила“, – отбелязва изданието.
Ако КНДР пусне една от ракетите си, то, според представителите на Пентагона, САЩ за няколко секунди ще засече траекторията на полета й и ще се постарае да я свали, ако се е прицелила в Южна Корея, Япония или към американската територия Гуам. Ако се установи, че ракетата ще падне в морето, то никакви ответни дейстивя няма да последват.
Американските официални лица изразиха съмнение, че ръководтвото на КНДР ще нанесе ракетен удар по територията на САЩ или техните съюзници. Според думите им, президентът на САЩ Барак Обама изключва вероятността от нанасяне на удар по ракетните устоновки на КНДР, осван ако не бъде получена точна информация, че ракетите са снабдени с ядрени бойни глави. Американското разузнаване се съмнява, че КНДР притежават подобно оръжие. „Трябва да решим как да отговорим на очакваните враждебни действия от страна на Северна Корея и да предотвратим в същото време ескалация на кризата“, – отбелязва ‘Ню Йорк таймс“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s