Откриха гените на мързела

x_aef4d755Крайните състояния на човека са или хиперактивност, или абсолютен мързел. Американските учени успяха да докажат, че любовта към нищоправенето е заложена в нас генетически така, както и работохолизма.

Двама изследователи от Университета в Мисури проведоха опити върху няколко поколения гризачи. Резултатите, публикувани в изданието Science Daily, нагледно показаха вродената природа на мързела.

Професор Франк Бут и колегата му Майкъл Робъртс използват за експеримента две семейства гризачи. Едното произлиза от хиперактивни предци, второто от крайно флегматични.

В началото на опита няколко десетки гризачи в продължение на шест дена бягат във вътрешността на въртящо се колело, а биолозите измерват трудоспособността им. В резултат на кръстосването между двете различни семейства, възникнали две линии с различна наследственост.
Ученити повторили изследването след десет поколения. В края на краищата потомците на трудолюбивите гризачи бягали 10 пъти по-дълго в сравнение с поколението на ленивите.

Сравнението между нивото на митохондриите в клетките на гризачите и анализа на РНК позволили да се изявят 36 гена, играещи ключова роля в мотивацията за физическата дейност.

За да се определи влиянието на всеки отделен ген, учените продължават опитите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s