От 1 юли с повишена цена на тока, преминаваме на свещи

1473372„Цената на тока може още да се повиши от 1 юли“, извежда на първа страница в. „Сега“
Цената на тока може да се вдигне от 1 юли в разрез с масовите очаквания. „Няма много възможности за намаление на цената на тока за момента“, заяви вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова пред БНР. Причината е, че регулаторът на практика няма как да повлияе съществено върху цената за пренос на енергия и оттам да отпуши износа на ток. Наред с това Харитонова прогнозира и по-висока зелена добавка от началото на юли, тъй като от миналото лято в мрежата са включени доста нови ВЕИ централи и това трябва да се отрази в цените. И трите електроразпределителни дружества твърдят, че търпят огромни загуби заради екологичния ток. Само ЕВН поиска спешна промяна в цената на тока от 1 април, но регулаторът отказа. Тепърва обаче ЕРП-тата ще внесат в ДКЕВР предложенията си за следващия ценови период от 1 юли.

При неработещ парламент така наречената такса за пренос не може да се отмени или промени съществено, тъй като ще трябва да се промени закон. В момента тя е 34.3 лв. на мегаватчас и високата й стойност се сочи за главна пречка пред износа на електроенергия. В цената за пренос в момента се включват 5 компонента. Преносът през мрежата, предназначен за НЕК, е 9.47 лв. на мегаватчас.

Извод: гответе се към преминаване на свещи!

Един отговор на “От 1 юли с повишена цена на тока, преминаваме на свещи

  1. Нормално е да има някакво повишение на цените- някой трябва да плати похарчените пари за Цанков камък и Белене. Доколкото знам, те засега не са калкулирани никъде и висят като дамоклев меч. Добре, че не се набутахме да строим и Белене при това свръхпроизводство не електроенергия – щеше да ни се види доста нанагорно и да се чудим къде да пласираме излишъка…
    Доколкото знам, ТЕЦовете работят директно с МОКРИ въглища. Би било добре да се помисли за инвестиции в сушилни, а ТЕЦовете да работят предимно в пикови сезони, например есента и зимата, а през пролетта (мн. мокри) и лятото (евтино сушене) да се спират, за да се събират повече въглища за резерв – КПДто ще се увеличи и въглеродните емисии ще намалеят, ако въглищата не са съвсем мокри.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s