Радиационното заразяване в Ирак е по-високо от това в Хирошима

56vodka-spoiliСпоред изявлението на иракския кардиолог д-р Омар ал-Кубейси, обкръжаващата среда в Ирак е радиационно заразена за стотици години напред, а продължителността на живота на много от сънародниците му е паднала до 30 години. Той обвинява в това СЩА и коалиционните сили, твърдейки, че по време на операцията в Ирак през 2003 г. те нееднократно са използвали радиоактивни боеприпаси и много други видове оръжия, забранени от Женевската конвенция.

5825„Събитията през 2003 г. бяха истинска катастрофа. Те използваха всички възможни видове оръжие: снаряди с бял фосфор, боеприпаси с обеднен уран, токсични газове и много други отровни вещества. Всичкото това оръжие се използваше в широк мащаб. Те правеха изпитанията му в Ирак и с това предизвикаха екологична катастрофа – по-лоша от тази в Хирошима“, – казва Омар ал-Кубейси.

1185881393_17В резултат на заразяването, според думите на доктора, около 20 % от жителите на град Басра са обречени на смърт, броят на заболелите от рак на гърдата, от порок на сърцето и левкемия значително нараства. Според редица статистики, от 15 до 30 пъти е нарастнал броят на смъртоносните заболявания в Ирак. Тези болести поразяват няколко човешки органи веднага. Човекът може да страда едновременно от рак на мозъка, на бъбреците и от левкемия. Най-лошото е, че децата, заразени от радиацията, много трудно се поддават на лечение. „Заплашени сме от израждане на цяло едно поколение“, – заключава иракският кардиолог.

9c9974892af28990aedcb0cbb080a507a3ff548f1308737901_x_654eac4eСпоред ал-Кубейси, заразените зони в Ирак са хиляди. За да измериш нивото на радиацията в страната, трябва да отделиш около 60 милиарда долара. Докторът смята, че иракското правителство се чувства длъжник на САЩ и съюзниците му. По тази причина официалните лица на страната не могат да говорят открито за проблемите. Има забрана, обявена от американската администрация, за публикации в Ирак и САЩ по тези въпроси.
За масовото радиационно заразяване на жителите на Ирак и за заплахата от гибел на цялото население може вече да се открие много в интернет.

Един отговор на “Радиационното заразяване в Ирак е по-високо от това в Хирошима

  1. Борба за защита на кого и от кого? Нали се разоръжаваха ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s