САЩ ще борят Иран с лазерно оръжие (и видео)

828fa0348f0894f320ad33db708ea3e1Американските военни кораби ще бъдат оборудвани с ултрасъвременно и крайно икономично оръжие – с лазер. Съобщава се, че за няколко секунди то е способно да унищожи малки съдове или безпилотни летателни апарати. Командването на военно-морските сили на САЩ вече публикуваха първите снимки от мястото на изпитанията, пише The New York Times.

Опитният образец ще бъде разположен върху преоборудвания в плавателна база на военно-морските сили кораб „Понс“, който се намира в  района на Персийския залив. Вече се разбра, че модернизацията ще струва 32 млиона долара. Експерти твърдят: лазерният изстрел ще струва 1 $. За сравнение, всеки ракетен изстрел струва 1.4 млн $.
Лазерното оръжие се захранва с електроенергия. Експертите отбелязват главния му минус: зависимостта му от природните условия. Защитата от лазерното оръжие може да се осъществи само с помощта на димна завеса. Оръжието е ефективно дори при дъжд или мъгла.

Корабите ще бъдат снабдени с лазерно оръжие не по-рано от 2014 г. Предполага се, че най-напред то ще се използва против иранските леки бързоходни катери и безпилотните летателни апарати. Адмирал Джонатан Гринерт предупреди Техеран близките месеци да изгябва мащабни операции в залива. САЩ заплашиха ислямската република с нови санкции.

Освен американците, разработки в областта на лазерното оръжие имат също Китай, Израел, Германия и Франция.

Видео по темата:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s