ВЕИ препродават евтин ток за зелен

istock_000010847919large„ВЕИ препродават евтин ток за зелен“, четем на първа страница на в. „Монитор“
ВЕИ централи черпят евтин ток от мрежата, а след това го продават скъпо като зелен. Чрез тази далавера те успяват да постигнат 32-часов работен ден в денонощието. За това разтегляне на времето от зелени централи съобщи вчера икономическият и енергиен министър в служебния кабинет Асен Василев. Само на територията на едно от ЕРП-тата има констатирани 50 такива случая, уточни Василев.
Енергийни експерти обясниха пред „Монитор“, че подобно нещо може да се случи по един-единствен начин. И той е, като съответната централа черпи ток от мрежата, след което го прекарва през изходния си електромер и така го отчита като производство. Последното вече се води „зелено“ и се плаща солено от крайния потребител по цени от 130 до 700 лева на мегаватчас.
Според специалистите това е стар номер, който е „игран“ няколко пъти през 2006 г. и 2007 г. Дори си има „кодово“ име, което е
принципът на допълнителния кабел
Според тях тази схема се прилага основно от фотоволтаичните централи. По мнението на специалистите ЕРП-тата вече го знаят и го хващат много лесно. Затова според тях сега такива нарушения се правят само от малки соларни централи.

3 отговора на “ВЕИ препродават евтин ток за зелен

  1. и защо ще им се продава на най- евтина цена тока?…защото са бедни ли ?Та те са от контингента на едни от най-богатите хора и при това без морал! Изедници!

  2. Браво !На такива нарушители да им се отнема лиценза завинаги!Къде е морала?Кой плаща – бедния!Наистина най-лесно е крадеш от този ,който селишава от много неща,но винаги си плаща.Безсрамници!Съд и отнемане на лиценза,а това,че имат кредити -да са мислили преди да крадат по този начин.

  3. На производителите на скъпа енергия да се продава на същата цена, на която и те продават. Те пак ще печелят от разликата в количествата (т.е. ако реално произвеждат енергия), но няма да могат да въртят такива далавери.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s