Киприотите са три пъти по-богати от немците – данни от ЕЦБ

2d0a3ed58ea71b76132140df3ef556f3Жителите на Кипър са три пъти по-богати от жителите на Германия, според изследването на Европейската централна банка. Последните данни, представени в отчета на ЕЦБ, показват, че жителите на държавите с най-висок кредитен рейтинг „ААА“, които предоставят кредитна помощ на партньорите в еврозоната, всъщност са по-бедни от гражданите в периферните страни.
Средностатистическият киприот разполага със сумата от 276 хиляди евро, гражданите на Гърция – 101 хиляди евро, Португалия – 75 хиляди евро, а това са страните, които получиха кредитна помощ от ЕС и МВФ. В същото време, според данните за 2008-2010 г., парите, които един жител на Германия притежава са 51 хиляди евро, Холандия – 103 хиляди, Финландия – 85 хиляди евро. Изключение правят гражданите на Люксембург. Средният, но твърде солиден показател е 397 хиляди евро на човек.

Експертите от ЕЦБ отбелязват, че подобни очевидни различия в нивото на благосъстоянието на територията на ЕС могат да бъдат свързани с притежанието на недвижими имоти. В еврозоната две трети от семействата притежават собствени домове. В Германия, където е прието да се живее под наем, собствениците на лична недвижима собственост са само 44 % от жителите. Този показател е значително по-голям при Кипър, и дори в Испания – 83%.
Изследването на ЕЦБ е подложено на критика от страна на финансистите. Първо, данните се позовават на доходите на 60 хиляди семейства, живеещи в ЕС, но тази информация не предоставя пълна картина за жизнените и социалните стандарти и нивото на багатство в отделно взета европейска страна. Второ, разглежданият период 2008-2010 г. – не включва пика на дълговата криза, която така или иначе се отрази на доходите на населението. Отчетът на ЕЦБ, обаче, нагледно демонстрира, че икономиката на южната зона на еврото не е така безнадеждна, както се твърдеше доскоро.

3 отговора на “Киприотите са три пъти по-богати от немците – данни от ЕЦБ

  1. Информацията е за подвеждане: Броят се парите в банките и броя на населението, и става пари на жител.ДА АМА НЕ! Парите не са на всички, а са даже и на не жители на тази държава, може и германци!

  2. Очевидно в Кипър, Гърция и т.н. има повече олигарси/мафиоти, които вдигат общото ниво. Интересно би било да се нормализират резултатите, като се отрежат 5% от най-богатите и най-бедните и се обобщи резултата за основната/нормалната/ част на населението.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s