От България са изнесени незаконно 36,92 милиарда долара за 10 години

8За последните десет години от България са изнесени нелегално около 36,92 милиарда долара, което я нарежда на 38-о място в класацията на нелегалните финансови потоци, съставена от Global Financial Integrity (GFI), предаде БГНЕС. Авторите на доклада посочват, че основните причини за нелегалния износ на капитал са престъпленията, корупцията и неплащането на данъци.

Страната, с който България е сравнявана през последните няколко години – Румъния, заема 55-о място с изнесени 42,5 милиарда долара. Лидер в класацията е Китай. За десет години от Поднебесната са изнесени 2,688 трилиона долара. В първата петица влизат още богатите на енергоресурси Русия с 440,98 милиарда долара и Саудитска Арабия – 427,85 милиарда долара, Мексико – 419,48 милиарда долара и Малайзия с 396,79 милиарда.

Според оценките на експертите износът на капитал от развиващите се страни само през 2010 г. се движи в диапазона от 858,8 милиарда долара до 1,13 трилиона долара. На развиващите се страни се падат около 5% от нелегалните финансови потоци в света, като първенството се държи от азиатските държави, на които се падат 61% от незаконния износ на финансови средства в глобален мащаб.

Един отговор на “От България са изнесени незаконно 36,92 милиарда долара за 10 години

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s