Daily Telegraph: Британската демокрация е заплашена не от Пхенян, а от Москва и Пекин

Kim Jong Un Ri Sol JuНе си струва да се страхуваме от „безумния диктатор Ким“, смята британският журналист Джон Камфнер в статия за Daily Telegraph:. Според него, демократичните ценности на Великобритания са заплашени от Русия и Китай, а не от КНДР.

Северна Корея, управлявана от „ударения в главата малолетен диктатор“ на име Ким Чен Ун, според жуналиста, си остава проблем. В пристъп на „пропагандната си параноя“ той е способен да нанесе ядрен удар, но лидерът на Северна Корея е от измиращите видове, продължава Джон Камфнер.

Ким Чен Ун олицетворява разпространения в миналия век тип диктатори, които тогава представляваха истинска опасност. Днес би било заблуда да смятаме, че КНДР, Иран или дори Робърт Мугабе могат да бъдат заплаха за британските демократични ценности.

Къде по-голяма опасност са така наречените „авторитарни режими на XXI век“: Русия, Китай и подобни държави, – пише журналистът. Тези държави откриха, че икономическите им модели вече не работят и че те могат да предоставят на гражданите си само някои отделни права. Сега жителите на тези страни могат свободно да пътешестват, да печелят и да харчат парите си, да притежават собственост и да избират образованието за децата си. Без съмнение, това е огромна стъпка за тези държави, които по-рано отричаха тези права, подчертава Джон Комфнер.

Но тези режими не признават свободите, които така се ценят във Великобритания: свободатата на словото и събранията, истинската многопартийна демокрация и силното гражданско общество. Според ж,урналистът, властта в тези държава преследва тези, които повдигат глава по-високо от позволеното, което създава проблеми на бизнеса и политиците.

Болшинството от гражданите на такива държави, включително растящата средна класа предпочитат да живеят в мълчание, защото им е известно, че е по-добре да прекарат живота си в някой курорт, а не в затвора. „Консуматорството – това е идеалният анестетик за мозъка в този нов свят на руския и китайски авторитарен капитализъм“, подчертава Джон Комфнер.

Проблемът около безопасността на Великобритания значително се промени от времето на студената война. Икономическото могъщество на Запада угасва, смята Джон Камфнер, и ние се сблъскваме с алтернатива на политическия модел, която, за съжаление, привлича предани последователи. „Трябва да действаме умно, за да привлечем колебаещите се на наша страна. И това е истинският проблем, а не избухнилият гняв на Ким Чен Ун“, – твърди журналистът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s