Кой е изгоден за Русия – Мадуро или Каприлес?

VENEZUELA-MADUROЗа мястото на Чавес се борят неговият наследник Николас Мадуро и опозиционният лидер Енрике Каприлес. Президентските избори във Венецуела са на 14 април 2013 г.

В неделя, на 14 април, във Венецуела са насрочени предсрочни избори. Постът държавен глава се оказа вакантен след смъртта на Уго Чавес. Команданте си отиде и остави страната пред избор – да продължи да следва левия курс на Чавес или да премине на по-либерални релси. Венецуела влиза в интереса на Русия, оръжейната и нефтена индустрия.

Какво предлагат кандидатите, кой има по-големи шансове за победа и какво ще донесе на венецуелците новият избор.

Venezuelan President Hugo Chavez waves the national flag while celebrating from a balcony at Miraflores Palace in CaracasС името на Чавес

„Кралят умря, да живее кралят“ – примерно в подобно положение са оказа Венецуела след смъртта на Чавес. На 6 март страната разбра за смъртта на своя лидер, а на 14 април – вече трябва да избира новия.

44552150-годишният Николас Мадуро. Бивш шофьор на автобус, още приживе Чавес го назначи за вице-президент, а следователно – наследник. Политикът в кампанията си използва носталгията по починалия лидер, обещава да „бъде верен на социалистическите принципи на Чавес“ и риторично пита избирателите „Вие искате да спечели един от охранените с вашите пари буржоа? Или искате работникът, синът на Чавес, патриота и революционера? Трябва да изберете“.

Тълпата по улиците на Каракас размахва плакати с изображения на бившия президент, скандира „Чавес, кълна се в тебе, ще гласувам за Мадуро“. Според Агенция Ройтерс, всяка среша с избирателите си Мадуро започва с клип, на който Чавес „назначава Николас Мадуро за свой наследник“. Избирателите ще трябва да избират не между Мадуро и Каприлес, а между Каприлес и спомена за Чавес.

7_Enrique-Capriles-Radonski_440-годишният Енрике Каприлес, губернатор на щата Миранда. Той вече има опит от участието си в президентските избори през 2012 г. Тогава получи 44 % от гласовете и загуби от Чавес. Смята се, че миналия път опозиционният лидер е бил подкрепен от „креативната средна класа“. Каприлес се опитва да направи венецуелската политика по-икономична: да продава на съседите нефт по пазарни цени, да съкрати закупуването на оръжие (основен доставчик на оръжия за Венецуела, между другото, е Русия), да съкрати външнополитическите амбиции на страната.

Мадуро обвинява Каприлес в това, че той иска да се откаже от социалните програми на Чавес. Опозиционният кандидат отхвърля обвинението. Програмите на Чавес са 27 – все социални – като започнем от безплатната медицина и завършим с високата минимална заплата. Всички те са обезпечени от нефтената промишленост. Те гарантираха лоялността към управлението на Команданте. Проблемът е, че цените на нефта са нестабилни.

600x400_1356478959_261212podNota1,photo01Реванш на миналото

За сега социологическите агенции, политолозите и администрацията са на страната на Николас Мадуро. Носталгия по Чавес, съдейки по данните на експертите, но и желание за промени има във Венецуела.

„Съдейки по допитването, откъсването на Мадуро от опозиционния кандидат е между 10 и 20 %. Може да се смята, че той ще победи, макар и с 10 % разлика в гласовете“, – смята политологът, експерт по страните от Латинска Америка Алексей Черняев.
Водещият научен сътрудник от Центъра за политически изследвания на Института за Латинска Америка Емил Дабагян подчертава: подкрепата на Мадуро е гарантирана от последната воля на Чавес – малко преди смъртта си команданте помоли привържениците си да гласуват за него, ако възникне извънредна ситуация.

Победата на Мадуро предсказва и политологът, експерт по страните от Латинска Америка Михаил Белят. „Венецуелците, по призива на Чавес, ще гласуват за Мадуро. Мадуро се презастрахова с това, че е съсредоточил в ръцете си административния, военния и електоралния ресурси, оставайки едновременно изпълняващ президентските задължения, както и кандидат за президент, което, обаче, е забранено от 229 член от Конституцията на Венецуела. На 8 март, веднага след смъртта на Уго Чавес, се събра спешно заседание на Върховния съд на страната, което реши Николас Мадуро да съвместява президентството и предизборната кампания“.

Има предизборни козове и в ръцете на Каприлес. Сред тях Емил Дабагян вижда плачевното състояние на венецуелската икономика, високата инфлация, раздутия бюрократичен апарат, високото ниво на престъпност. Наистина, експертите се съмняват в това, че Каприлес ще съумее да използва тези аргументи, за да привлече венецуелците на своя страна.

nicolas-maduro1Мадуро е ценен за Русия

САЩ вече обяви подкрепата си към Енрике Каприлес на президентските избори. Русия предпочита Николас Мадуро.
„За Русия тези избори имат много голямо значение, защото при Уго Чавес бе осъществено стратегическо партньорство. То обхваща политика, икономика и военно-техническа сфера. Ако близък до Чавес човек стане президент, за Русия това е изгодно, защото договорите ще останат непроменени“, – поясни Дабагян.

Но дори да победи Мадуро Русия трябва да се приготви за НЕпродължаване на договорите с Венецуела. „Мадуро ще трябва да решава икономически задачи, които му останаха от Чавес в условия на обща ожесточена политико-икономическа обстановка“, – отбелязва Черняев.

Политолозите не изключват, че Венецуела няма да успее да съхрани предишните темпове и обем на покупките. „Не съм сигурен, че новия президент ще има достатъчно средства за бурно развитие на въоръжението, което наблюдавахме при Уго Чавес под лозунга за опасност от американска агресия. Интензивността на тези покупки може да се понижи“, – отбелязва експертът. Нефтените договори, според мнението на политолога, няма да бъат преразгледани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s