Куба – кардиологичната лаборатория („Materia“, Испания)

Viva_Cuba_-_La_Vida_Cubana_IИзследванията, проведени в продължение на 30 години в Куба, показват, че понижаването на теглото с 5 кг може да доведе до снижаване на смъртността и коронарната недостатъчност
Даниел Медиавиля (Daniel Mediavilla)

old-chevrolet-in-front-of-colorful-buildings-in-havana-cuba-1600x1087През 1991 г. прекрати съществуването си СССР. След почти 70 години живот под съветско господство гражданите на много страна от Източна Европа, вероятно, си отдъхнаха с облекчение, но на няколко хиляди километра от Москва, в Куба, за 11 милиона човека настъпи перод на икономическо бедствие. Островът в Карибско море неочаквано се оказа без доставка на нефт, който пристигаше от СССР. Към всичко останало от 1992 г. САЩ ожесточи икономическата блокада към Куба. Разказват, че от 1991 г. до 1995 г. е липсвало гориво за техниката.

Количеството калории за ежедновно потребление на кубинците се понижи от 3 хиляди до 2.2 хиляди на човек. На кубинците им се наложи да ходят пеша или да използват велосипеди вместо автомобили, за които няма гориво. Жителите на острова без носталгия си спомнят за този период, но в изследването, публикувано в списание British Medical Journal, се твърди, че здравето на населението значително се е подобрило. Изследването, проведено под ръководството на Мануел Франко, сътрудник от Националния център по сърдечносъдови изследвания (CNIC), група учени достигат до извода, че физическото натоварване и огриченията в храненето за мащабите на цялата страна в продължение на четири години е довела до снижаване теглото средно с пет килограма на хората в Куба.

VaraderoIИзследването, в което се анализират статистическите данни за здравословното състояние на населението в Куба за последните 30 години – от 1980 до 2010 г. – потвърждава положителното въздействие от това принудително съкращаване на теглото на 11-милионното население на страната, се изразява в значително съкращаване на смъртността от диабет и сърдечносъдоби заболявания. Както смятат авторите на изследването, при понижаване на теглото с 5 колиграма смъртността от диабет се понижава до 50 %, а от сърдечносъдови заболявания – с една трета. Значително са понижени смъртните случаи и от други заболявания, в частност – от инсулт.

Както пояснява Фронко, инследванията представляват интерес за кубинците. „Това е неголямо население, еднородно по етнически състав, по доходи и образователно равнище. При това състояние на тяхното здраве са се случили сериозни изменения, които са се натрупали в продължение на 30 години“, – подчертава изследователят. „Това е невъзможно да се възпроизведе в клинични условия“, – добавя той.

DCF 1.0Успехът на подобен мащабен медицински експеримент, на който е било подложено цялото кубинско население, както смята Франко, са обяснява с това, че главен обект на изследването са хората, подложени на сърдечен риск, а не тези, които умират от сърдечносъдови заболявания или диабет.“Ако ние действително искаме да преодолеем заболяването, то измененията трябва да обхванат цялото население“, – отбелязва изследователят. „Не е достатъчно да се съсредоточим към тези, които вече имат диабет, високо кръвно налягане. Необходимо е да обхванем всички хора в Куба“, – заключава той.

022Да ходим пеша и да караме велосипед

Прилагайки резултатите от изследването за Испания или САЩ, авторите, сред които има представители на Куба, Испани и САЩ, напомнят най-напред, че предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания чрез диета и физическа активност, се допълват перфектно.
Покрай намаляване на порциона, хората трябва да променят и отношението си към транспорта. Интензивните упражнения не са задължителни. Хората трябва да ходят пеша и да карат велосипед, при това инициативата трябва да се подкрепи активно от държавата.

Изследванията около здравословното състояние на кубинците за последните 30 години, станало възможно, благодарение на добрата система на проследяване на медицинските данни на населението в Куба, показват възможности за подобряване на самочувствието при съкращаване на храненето и при увеличаването на физическата активност. Анализът на данните, отнасящи се към времето на т.нар. „особен период“, свидетелстват за това, че хората съвсем не се стремят да намалят храненето си и да увеличат физическата си активност, ако могат да избегнат това. От 1996 г., с подобряване на икономическото положение, кубинците се върнали към своите предишни привички, а заедно с това наддали и на тегло. От 1006 г. до 2010 г. кубинците са наддали средно с по 10 кг.

1263918366_4655album_pic.phpconditiile-care-invata-alte-scoli-din-lume-galerie-foto-184269От 1997 г. броя на заболелите от диабет отново започва да се увеличава. Днес кубинците поглъщат повече калории, отколкото в най-добрите времена на дружба със СССР. И макар физическото натоварване, в сравнение с преди 25 години, да е по-голямо, те са станали по-малко подвижни. Франко признава, че населението не е оценило въздържанието и интензивната физическа активност като полза за здравето си.

Източник: http://esmateria.com/2013/04/10/la-caida-de-la-urss-convirtio-cuba-en-un-laboratorio-para-estudiar-enfermedades-del-corazon/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s