Руснак прогнозира световна война в близкото десетилетие

m627424Членът на Академията на военните науки, професор в Московския държавен университет Сергей Малков обяви тези дни в руската преса, че в близките десет години може да започне поредната световна война, но днес е невъзможно да се предскаже нейния характер.

Според него, в близкото десетилетие светът го очаква „силна политическа и технологична нестабилност“, а страните, които не успеят да преминат към шестия технологичен цикъл, ще изостанат в развитието на технологиите си с 50 години.

Проф. Малков добави, че светът е във фаза на „завършване на петата вълна на Кондратиев и преминава към шестия технологичен цикъл“.

Циклите на Кондратиев (К-цикли или К-вълни) са периодични цикли в съвременната световна икономика, които продължават 40-60 години. Дългите цикли са свързани помежду си.

Учените твърдят, че относителното правилно редуване на фазите нагоре и фазите надолу на Кондратиевите вълни определят характера на групата в близките средносрочни цикли.

По време на фазите нагоре бързият бум на икономиката неизбежно довежда обществото до необходимост от промени. Но възможностите за промяна на обществото изостават от изисктванията на икономиката, затова развитието преминава към фаза надолу, в която депресията и кризите принуждават да се преустрои икономиката и отношенията в нея.

Припомняме, че Първата световна вълна продължи четири години – от 28 юли 1914 до 11 ноември 1918. В резултат на войната прекратиха съществуването си четири империи – Руската, Австро-Унгарската, Османската и Германската. Страните-участнички изгубиха повече от 10 млн човека, бяха убити около 12 млн мирни жители, около 55 млн бяха ранени.

Втората световна война (1 септември 1939 – 2 септември 1945 ) е най-крупната война в историята на човечеството. В нея участват 61 държави от съществуващите до онзи момент (80 % от населението на Земята). Бойните действия се развиват на територията на три континента, във водите на четири океана. Това е единственият конфликт, в хода на който е използвано ядрно оръжие.

Третата световна война е наричана хитотетичен глобален конфликт. През XX век най-вероятен инициатор на Трета световна война биха могли да бъдат САЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s