Американски войник получи 16 години затвор, руски шпионин

r16419_400x300Военният полицай Уилям Колтън Милей е осъден след опит да продаде секретни данни на руското разузнаване. По данни на AFP, Милей бил арестуван по време на операция на ФБР и контраразузнаването – в ролята на руски шпионин службите пуснали подставено лице.
Обвинението настоява за 19 години затвор, но съдът присъдил 535 дена затвор след ареста.

За първи път младият човек, служещ в Аляска, привлякъл вниманието на ФБР през лятото на 2011 г.: той написал няколко писма в руски издания с молба да му помогнат да се свърже с военните, направил и няколко прозвънявания в руското посолство.

През септември 2011 г. таен аген, представящ се за руски шпионин, си насрочил среща с военния. Според свидетелските показания на сътрудника на ФБР, Милей „изразил отвращението си от американската армия“. С помощта на скрити видеокамери и „бръмбари“ успели да запишат признанията му, че той иска да работи за правителството на Русия и разполага с данни за много неща около американската военна техника. Той обещал да съобщи секретна информация за работата на противоминната система Warlock Duke.

Преди месец Милей предал на „руския агент“ сведения, за което получил $ 3 хиляди долара. Информацията била за многоцелевия изстребител F-22.
Мъжът бил задържан на 28 октомври 2011 г. При обиска открили инструкции за ползване на рускоезичен интернет, а също национал-социалистическа литература. Изяснило се, че Уилям Милей е член на организацията „белите суперматисти“, проповядващи антиимигрантски настроения в САЩ.

По време на съдебното заседание обвинителите твърдели, че военният бил готов да пожерства близките си колеги, заради сътрудничество с чужденци. В същото време защитата подчертала, че военният полицай страдал от психически проблеми, просто се опитвал да привлече към себе си внимание.
Преди службата в Аляска, Милей служил в Ирак и в Южна Корея.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s