Една трета от държавния дълг на Гърция в офшорки

media.media.aedf8725-9823-4e3b-b55c-c1ad8ff76494.normalized.jpegГръцката преса изрови списък на чуждестранни банкови сметки, чиито притежатели са богати гърци. Журналистите се добраха до повече от сто финансови компании с пари са в офшорки.
Разкрити са 107 банкови сметки, в които са пазят парите на гърци. Почти всички са регистрирани на Вирджинските острови.
От „Данъчния рай“ се ползват жителите на елитните райони на Атина – Глифада, Колонаки, Палео Психико. В списъка има собственик на училище по танци, няколко строителни предприемачи, адвокати, бизнесмени. Според експертите, загубите, нанесени на финансовата система на Гърция от „укриването“ на финанси, са в размер на 35 % от държавния дълг, т.е. над $ 100 млрд.
Информацията за сметките в офшорки е публикувана на фона на изявленията на ЕС, че в Гърция нищо не се прави от събрани данъци. Ситуацията в Гърция е критична. Гръцкото правителство ще трябва да събере допълнителни данъци от средната класа, да ореже пенсиите и социалните помощи.

Един отговор на “Една трета от държавния дълг на Гърция в офшорки

  1. Гърците са така – все гледат да докопат „на баницата мекото“. Свикнали са – доскоро получаваха репарации…? А и защо ли да се опитват да правят нещо, като им дават заеми, а след това ги опрощават… Чудя се докога ще ги издържат от ЕС?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s