Забраняват на Мадона да стъпва в Русия за 5 години?

3d5ac55fff957dcb861156324a3d5793Визата, получена от Мадона за турнето й в Русия през август 2012 г., й дава право да участва само в некомерсиални концерти. За това свидетелства справката от МВнР на Русия, получена след молба на депутата от Санкт Петербург Виталий Милонов.

Madonna concert in SantiagoПо-рано Милонов помоли МВнР на Русия да провери законността на турнето на Мадона, която миналата година направи няколко концерта в страната. По време на концерта си в Петербург тя публично подкрепи сексуалните малцинства и групата Pussy Riot. Виталий Милонов, авторът на закона, забраняващ пропагандата на хомосексуализма сред непълнолетните в Петербург, заяви за намеренията си да накаже Мадона за нарушението й. Той искаше в миналото певицата да бъде наказана с глоба, заради нарушаване на градски нормативен документ, но не му се получи.

В съобщението се казва, че Мадона е получила еднократна тримесечна виза. Обявената цел на пътуването – „осъществяване на културни връзки“, а SHIr7uМинистерството на културата е институцията, която поканила певицата от САЩ. Но поканите и визите с цел пътуване за „осъществяване на културни връзки“ се издават за чужденци, пребиваващи в Русия за организиране на културно сътрудничество, а също и за участие в некомерсиални художествени изложби, фестивали, гастроли. Ако дейността на чуждестранния гражданин на територията на Русия е насочена към придобиване на печалба, в това число комерсиални гастроли, той трябва да оформи документи за право на трудова дейност в страната, т.е. да получи обикновена работна виза, а целта на пътуването да бъде „по работа“.

p0000035Депутат Милонов не на шега е радостен от получения от МВнР отговор: „От МВнР пристигна потвърждение за правотата ни. Луиза Чиконе е осъществила в Русия незаконна предприемаческа дейност, защото визата не й е давала право да извлича каквато и да е печалба. Имаме всички основания да твърдим, че Мадона е пяла в Петербург и Москва не безплатно, а това я прави нарушител на правилата за пребиваване в нашата страна“.

4554Какви санкции ще се стоварят върху певицата, ще определи МВнР на Русия. Глобата за незаконно използване на работна сила е в размер от 275 хиляди до 800 хиляди рубли за работодателя. Кой е работодателят на Мадона в този случай, обаче, не е известно. По-вероятно е да забранят стъпването на Мадона в Русия за пет години.

madonna_200609142217530jpgmadonna_200609142217534jpgОрганизаторите на гастрола твърдят, че проблемът е в руското законодателство: „В целия свят съществува понятието артистична виза. Работната виза, за която настоява Милонов, се оформя половин година, за това е необходим Договор за работа, местожителство, изследвания за СПИН. Но това е за тези, които пристигнат за една година. В случая Мадона пристига за концерт, организаторите плащат практически 20 % от заработената сума в бюджета на държавата“, – казва в интервю за „Известия“ президентът на компанията-организатор Евгений Финкелщайн. Според думите му, певицата не е наета, договорът е сключен с агентите й.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s