Мотиви за взривовете в Бостън

4d60b6682a2cf56c3d4d8438379747ecВ краткото изявление на президента Обама за взривовете, гръмнали в понеделник около финала на бостънския маратон, не бяха изложени никакви детайли, касаещи разследването на обстоятелствата около терористичния акт.

Но в изявлението на президента имаше три теми, които вероятно ще звучат дълго в предстоящите дни. Бостън е силен град, той ще преживее тази трагедия, но никой не бива да бърза с изводите относно организаторите на кървавото нападение. Без съмнение, организаторите ще бъдат открити и ще се наложи да отговарят.
Експерите по тероризъм отбелязват, че този терористичен акт, в резултат на който загинаха трима човека и повече от сто бяха ранени, при това някои от тях – тежко, е могъл да бъде извършен от един човек или от временно създадена за целта групировка. Заедно с това те подчертават, че за сега е твърде рано да се изключва съпричастност към вризовете на хора, свързани с „Ал Кайда“ или вдохновени от нея, или от някои от филиалите й.

Аналитикът по въпросите на националната сигурност Питър Берген заяви по CNN, че терористичният акт може да е дело на „десни екстремисти“. Да се провокира нападение от страна на така наречените „патриотични“ групировкти би могло да бъде изгодно – дебатите около дълговете и ограниченията за носене на оръжия са ожесточени.
Някои аналитици дори отбелязват, че взривовете са прогърмели на 26-та миля от маратона, който е посветен на 26-те жертви на чудовищното престъпление в Нютаун, Кънектикът, станал център на дебатите за забрана на оръжието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s