Терористичният акт в Бостън ще помогне на икономиката на САЩ

49cb8170a280e6cc117159949f5d59ecЧудовищният по жестокостта си терористичен акт, който вчера разруши спокойствието на Бостън, няма как да не окаже възвействие върху световната търговия. Първата реакция на пазарите след серията взирове по време на бостънския маратон се оказа предсказуема: основният показател за деловата активност на САЩ индексът Dow Jones – се понижи на 265.86 пункта (1.79 %). Индексът Standard & Poor’s  се срути с 2.30 %.

Ехото от бостънските взривове долетя и до търговските пътища от Азиатско-Тихоокеанския регион. На фона на нестабилността, свързана с терористичния акт, фондовата търговия на 16 април стартира сериозно слабо.

Бостънските събития добавиха негатив, който доведе до понижение на пазарните цифри и в Китай.
В същото време има основания да се предполага, че на някакъв етап трагедията в Бостън ще импулсира американската и световната икономика положително. Отчитайки високото ниво на патриотизъм на американските граждани, може да се очаква, че населението може да започне да се въздържа от продажби и дори ще започне да погасява дълговете си. За известно време това ще позволи да се намали натиска върху претоварения от дългове бюджет и ще окаже положително въздействие на икономиката на САЩ като цяло.

От друга страна, всеки шумен терористичен акт в САЩ се възприема в света като заплаха за общата стабилност. Това означава, че Бостън може да повлече след себе си нарастване на индекса за „защита“ на активите – защита на поевтинелите злато, скъпоценни метали, нефт.

Без съмнение, голямо значение ще имат резултатите от разследването за произхода и мотивите на терористите. В този случай, ако след бостънските взривове бъде открита близкоизточна следа, предизвикваща „мобилизиращ ефект“, то той ще бъде несравнимо по-голям, ако причината за престъплението е някакъв вътрешен неполитически мотив.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s