Бостънският заговор: гадаят кой наблюдавал взривовете от покрива

RTXYN2K (2).jpg.1460x249x1Практически веднага след терористичната атака по време на бостънския маратон около събитието се появиха множество теории за заговор. Експерти и ползватели на интернет гадаят за поръчителите на престъплението и тайнствената личност, която е наблюдавала взривовете от покрива.

Известният американски радиоводещ и публицист Алекс Джонс, популярен с това, че е автор на теории за заговор, веднага след взривовете написа в профила си в Туитър, че терористичният акт е организиран от управляващите в САЩ, за да обвинят радикалите консерватори от републиканското движение „Чаено парти“, за да лансират увеличаване пълномощията на правоохранителните органи: „Просто почакайте, хора, много скоро ще ви претърсват на входа на всяко спортно мероприятие“.

Както съобщава сайтът Salon.com, Джонс в радиопредаването си побързал да отбележи, че терористичният акт в Бостън съвпаднал с рекордното падане цената на златото: „“Вече предупреждавах в ефир, че нещо може да гръмне“. Радиоводещият също каза, че денят на Патриотите, в чиято чест се провежда бостънският маратон, е съвпаднал тази година с „Деня на данъците“: датата, в която десните политически сили в САЩ често провеждат мероприятия против увеличаване на данъчното бреме.
Във връзка с това Джонс каза, че специалните служби в САЩ са авторите на взривовете, за да обвинят за тях мюсюлманските фундаменталисти или движението „Чаено парти“. По-рано Джонс стана популярен с това, че заяви, че терористичният акт от 11 септември 2001 година е бил организиран от администрацита на Джордж Буш-младши.

Някои ползватели на Туитър лансират и други версии: например, @Gaz_Anthony твърди: „това е провокация, за да нападнат Сирия!“ Други ползватели пишат, че за терористи този път ще бъдат нарочени либертарианците.

Впрочем, в коментариите към новините за трагедията в сайта на списание The Time един от ползвателите (sgreco1970) обвинява за случилото се не само правителството: „Готов съм да се хвана на бас, че автори на взривовете са членове от Националната стрелкова асоциация, които са сигурни, че се сражават с „тиранията“. По-рано NRA се изказа твърдо против жестокия контрол върху притежанието на оръжие в САЩ.

Ползватели на социалните мрежи, анализирайки кадъра, запечатал момент от взрива на финала на маратона, забелязали подозрителна фигура на покрива на сграда, до чията фасада гръмнали бомбите. Личността на този човек за сега не е установена. Както подозират  ползвателите на интернет, това не може да бъде терорист, а сътрудникт на службите по безопасност на маратона.

Не останаха пасивни към терористичния акт в Бостън и американските любители на нумерологията. Например, (@iAlexThoughts) напомня, че в миналото на 15 април е потънал „Титаник“ и се е случила трагедията в Хилсбъро: тогава през 1989 г. в резултат на паническо бягство от стадион във Великобритания загинаха 96 футболни фенове и стотици бяха ранени.

Както отбелязва The Foreign Policy, докато станат известни обстоятелствата около терористичния акт и поне да има намек за евентуалните извършители, ще минат няколко дена, и нито една конспиративна теория не може да има каквито и да са реални основания.

Взривовете гръмнаха в Бостън на финала на традиционния маратон на 15 април в 14:50 местно време. Съобщава се за трима загинали и повече от 140 пострадали, някои от които са получили изключителна тежки наранявания.

По материали на чуждестранни средства за масова информация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s