В Египет откриха най-древните папируси

Edwin_Smith_PapyrusНедалеко от Суец изследователска група от египетски и френски археолози откриха следи от търговско пристанище от времето на управлението на фараон IV от династията Хеопс – около 2580 година пр.н.е. Освен това, намерени са 40 най-древни писмени отчети.

papyrusОткритите папируси, според учените, ще помогнат да се разбере за живота на египтяните от онова време. В тях има ежемесечни данни за пристанищната дейност: колко човека са участвали в работата и какви са били задълженията им. Намерен е и своеобразен дневник, в който ежедневно е водел записките си древноегипетски чиновник на име Мерер, който е участвал в строежа на Великите пирамиди. Той не споменава нищо ново за знаменитите строителни съоръжения, но находката е ценна, защото това е първият екземпляр от началото на разкопките до днес въобще.

„В дневника най-вече се разказва за ежедневните пътувания на човека до варовиковите кариери за строителни блокове. Допълнителна информация за принципа на строежа на пирамидите в дневника липсва“, разказва ръководителят на експедицията Пиер Тале. Папирусите са били изпратени в Суец за по-нататъшно изучаване от музейни специалисти.

towns_395Самото пристанище, според учените, бил важен търговски участък в Червено море. През него преминавали пътищата, по които се търгувало с мед и ценни минерали. Изследователите открили цяла колекция от каменни котви и корабни въжета. Археолозите открили в местността 30 пещери, чиито входове били затрупани с каменни блокове.

Един отговор на “В Египет откриха най-древните папируси

  1. …“ Той не споменава нищо ново за знаменитите строителни съоръжения…“Логично,защото е роден много години след построяването им.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s