„Десетки хиляди хора от ЕС се предлагат за продажба, като стока“, най-вече българи и румънци

human_trafficking_3В Еврокомисията е внесен доклад за търговията с хора в ЕС. Регистрирани са повече от 20 хиляди жертви на този бизнес. Пострадалите са склонявани към проституция, към извършване на престъпления, използвани са за донори на органи

„Трудно е да си представи човек, че в нашата свободна и демократична единна Европа десетки хиляди хора са лишени от свобода, подлагат ги на експлоатация и се предлагат за продажба като жива стока за натрупване на печалба“, – заяви комисарят от ЕС по вътрешните дела Сесиля Малмстрьом по време на представянето в Еврокомисията на доклада за борбата с търговията с хора в страните-членки на ЕС.

59AD51F4-3F31-4C46-BDF3-3B2F65E5EA3A_mw1024_n_sДокумент с подобна тема се изготвя за първи път. В съответствие с него, от 2008 до 2010 година броят на жертвите на принудителен труд и проституция е нараснал в ЕС с 18 процента. В същото време броят на лицата, осъдени за търговия с хора, е намалял с 13 процента, а в Германия – дори с 15.

Официално са регистрирани 23 623 жертви на търговия с хора. От тях 68 процента са жени, 12 – момичета, 17 процента – мъже и 3 процента – момчета. Всеки втори от жертвите е заставян да се занимава с протиституция, останалите са принуждавани към труд, към извършване на престъпление или донорство на органи. Преобладаващото болшинство от жертвите, повече от 60 процента, са имигранти от страни от самия ЕС, главно от Румъния и България.

mainКоментирайки приложените цифри, Сесилия Малмстрьом не стрива емоциите си. „Такава печална истина, – каза тя. – Търговита с хора се превърна в доходна професия. И всичко това се извършва буквално под носа ни. Трудно е дори да си го представим“.

Тя изрази „дълбокото си разочарование“ от това, че независимо от „заплашителната тенденция“, само 6 от 27-те държави от ЕС са адаптирали националните си закони към нормите и директивите на ЕС за борба с търговията с хора. В пакета мерки, предложени от Еврокомисията през юни 2012 г. и разположени във времето до 2016 г., се предлага да се създадат във всички страни-членки на ЕС специални подразделения за борба с търговията с хора, да се ожесточат криминалните наказания по отношение на търговците „на жива стока“.
Предполага се също създаването на съвместни европейски отряди за разследване на подобен род престъпна дейност.

news_02102012_53080За сега в болшинството страни от ЕС не се върши нищо по проблема. Редица претенции има Еврокомисията и към Германия, където политическите партии в бундестага не могат да постигнат съгласие по проблема. Както отбеляза по-рано радио Deutsche Welle, немските законотворци сами способстват за ръста на търговията с хора. Преди 10 години е приет закон за легализация на проституцията. Целта била да се гарантира социална защита на „жриците на любовта“. Но, както отбелязват експертите, от това спечелят само притежателите на бордеите.

original-be309e60cbb33e09c2a80d8f9b88be85Представителките на „най-древната професия“ (както и преди) предпочитат да работят без договор – та на кой му се иска в графата за професия да напише думата „проститутка“? Професорът от Хайделбергския университет Атсел Дреер показва  цифрите: в Германия има 60 пъти повече проститутки, отколкото в Швеция, където тази дейност е забранена.

prostitution_50708000money-and-locksПо данни на неотдавнашен доклад в САЩ, 27 милиона човека в света са подложени на принудителен труд и проституция. А от 185 държави само 33 в пълна сила съблюдават международните норми за борба с търговията с хора. Впрочем, това едва ли може да успокои Европа.

Един отговор на “„Десетки хиляди хора от ЕС се предлагат за продажба, като стока“, най-вече българи и румънци

  1. ЕС и всички държави да се замислят върху погазване правото на достоен труд в малките и слаби държави,и ако искат да ги подпомогнат то е първо да се гарантира в тези държави социалният минумум за достоен живот ,а не мин. минумум който не не ти гарантира живота и една седмица.Да се подпомогнат слабите държави не със създаването на монополи отвън,а активиране на приватезираните производства за да има работа за всички.Няма да купуваме китайските боклуци и стоки за 1 лев,няма да ядем не знам откага замразена риба от майта си внесена…Липсата на работа принуди всички да се лутат по света,а проституцията да властва и по високите етажи на власта.Каква полза от отварянето на границите,като народа гладува и дали ще работи в Б-я за жълти стотинки или в чужбина за да издържа хората си в Б-я ?Унищожихме се като народ ,подритвани и от наши,които ни продадоха и от чужди на които слугуваме.Проституцията е навсякъде,но главен виновник за това е разпродажбата на страната ни и стъпкването ни като народ !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s